Hírek - 2019. május 31.Ősztől újabb ajándék előadások!

Olyan országosan is kiemelkedő sikerrel vett részt a soproni teátrum a Minden gyermek juthasson el színházba! kísérleti programjában, hogy ősztől újabb ajándék előadásokkal várja az intézmény a gyermekeket. Az alsósok a Hétszínvirág című meséből készült táncjátékot, a felsősök pedig a Zenta, 1697. rockoperát tekinthetik meg így.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által kidolgozott program célja, hogy közoktatásban minden, az 1-8. évfolyamon tanuló diák évenként egyszer ingyenesen, azaz ajándékként eljuthasson színházi, cirkuszi és komolyzenei előadásokra, koncertre, valamint táncos produkcióra.

A kezdeményezés Lázár Ervin pilot programjába kapott meghívást a Soproni Petőfi Színház. Az intézmény vállalta, hogy szervezésében májusban négy tankerület (soproni, sárvári, győri, szombathelyi) 27 iskolájának 1721 diákja juthat el színházba úgy, hogy az utaztatásukat is biztosítják. Érkeztek gyerekek Nagycenkről, Bőről, Lövőről, Hegykőről, Harkáról, Kópházáról, Bükről, Sárvárról, Farádról,  Petőházáról, Sopronhorpácsról, Sopronkövesdről, Beledről, Szombathelyről, Kapuvárról, Egyházasfaluról és Sopronból. Özönlöttek az előadásokra gyermekcsoportok A kicsik A pokoli puncspancs zenés mesejátékot tekinthették meg, a felsőket pedig a Kövek című zenés tanjátékkal várták.

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője hatalmas jelentőségűnek, stratégiai előrelépésnek tartja a program létrehozását, s úgy véli, színházszakmailag minőségi és előremutató a példa nélküli kezdeményezés. Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára azért is hívta meg a leghűségesebb város teátrumát a mostani tavaszi kísérleti programba, mert a színház nézői között kiemelkedően magas a fiatalok száma. A soproni tankerületben például ötven százalékos a bérletezettségi arányuk, mindemellett pedig a Petőfi Színház élen jár az országos színházi nevelési programjának eredményeivel, nagyon jó a kapcsolata az oktatási intézményekkel. Ez pedig biztosíthatja a jövő nézőinek jelenlétét a színházakban.

Az őszi ajándék előadásokat úgy választották ki, hogy a tánc formanyelvének megismertetését, megszerettetését tűzzék ki célul, milyen a műfaj szerepe az érzelmi kommunikációban, hogyan hat rá. Ezért Alekszej Batrakov koreográfiájával nézhetik meg az alsósok a Hétszínvirág című mesére épülő táncjátékot a Sopron Balett tolmácsolásában és ehhez kapcsolódva tartanak számukra színházpedagógiai órát. 

A felsősöket a Zenta, 1697 rockoperával várják, amely a magas szintű zenei, énekesei teljesítmények színházi élményként való befogadása mellett a korosztály történelmi ismereteit is gyarapíthatja.

A soproni színházban Kiss Erika értékesítési vezető és Töreki Patrícia, valamint Szeniczei-Márfi Krisztina értékesítők dolgoztak azért, hogy a kísérleti program májusban sikeresen ért véget és ősszel folytatódhasson.

A Lázár Ervin pilot program kiemelkedően sikeres volt Sopronban