Hírek - 2019. május 30. A születésnapos ütőscsapat

Az amadinda eredetileg egy ugandai hangszer, nem a nép használta, hanem a királyi udvarban különböző ceremóniákon szólaltatták meg. A 35 éves Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas Amadinda együttes a magyar ütősvilág nemzetközileg is jegyzett csapata. Európában a legrégebbi változatlan formációban muzsikáló ütős gárda. A második SopronDrumon a hazai színeket ők képviselik: június 15-én koncerteznek a fertőrákosi barlangszínházban. Ajánlónk itt.

Tradicionális zenék, a kortárs ütőhangszeres művek, a hangszeres átiratok és a saját kompozíciók szerepelnek a repertoárjukban. Gyakran hangszereiket is maguk készítik, de akad olyan, amit ők találtak ki. Ilyen például a különleges kókuszfon. A szakmai közvélemény ma az Amadindát a világ egyik legkiválóbb, legeredetibb és legsokoldalúbb ütőegyütteseként tartja számon.

Az elmúlt 35  esztendő alatt négy kontinens 36 országában turnéztak. A június 15-én látható barlangszínházi ünnepi fellépésüket úgy állították össze, hogy az a négy elem, amely meghatározta az együttesük eddigi működését megjelenhessen a műsorukban. Ezért hallanak majd a nézők eredeti ütőhangszeres műveket, tradicionális, az európai kultúrkörön kívülről gyűjtött zenéket, korábbi művek átiratait és az együttes két tagjának: Váczi Zoltánnak és Holló Aurélnak a darabjait, szerzeményeit.

Rácz Zoltán együttesvezető ajánlja a barlangszínházi koncertjüket.