Hírek - 2019. május 28.Kultúra Pont Neked Savanyu Gergellyel

A Kultúra Pont Neked című televíziós ajánlóműsorunk vendége ezúttal Savanyu Gergely, a Petőfi Színház népszerű színművésze. Ő hívja fel a figyelmet személyes gondolatokkal, élményekkel, történetekkel a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. júniusi programjaira.


A  hagyományos Tündérfesztivállal kezdődik a 62. Soproni Ünnepi Hetek (SÜH) tematikus programsorozata június 8-án. A pünkösdi hétvégén az Erzsébet kertben sok tündéri program és játék vár kicsiket és nagyokat. Retró hangulatú családi piknikkel a Kockásfülű nyúl 40. szülinapjával is készülnek idén a szervezők.

A  több mint fél évszázados múltra visszatekintő Soproni Ünnepi Hetek a város egyik legnagyobb összművészeti fesztiválja, amely 2018-ban megújult. A szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. vezetői az eddigieknél is erősebben, nagyobb dinamikával szeretnének a turisztikai szezonhoz kapcsolódni és így tervezhetővé, kiszámíthatóvá tenni a nyári soproni kulturális eseményeket. Mindezért tavaly tematikus heteket alakítottak ki, amikor egy-egy műfaj, téma köré csoportosítva koncentráltan jelennek meg különböző programok településen és a fertőrákosi barlangszínházban is, amely az események központi helyszíne. Így lesz ez idén is. Izsó Katalin, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház projektmenedzsere mesél a helyről és az egyre növekvő látogató számról.

A második SopronDrumot június 10. és 17. között tartják a városban és a barlangszínházban. Világsztárok koncertjeit, remek hazai együttesek, énekesek fellépéseit tekinthetik meg a nézők, sokszínű programokkal körbevéve.

A fesztivált június 10-én a Budapest Jazz Orchestra (BJO) Ella 100 című koncertje nyitja Náray Erika, Malek Andrea és Tóth Vera közreműködésével. Erről is beszél Kollmann Gábor a BJO művészeti vezetője.

A második SopronDrumra jön a világ egyik legnépszerűbb jazz-funk formációja, az ütősökkel és vokálosokkal megerősített Incognito. Ők  június 14-én este nyolc órakor a fertőrákosi barlangszínházban koncerteznek. A programban a magyar színeket a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Kossuth-díjas Amadinda együttes képviseli, június 15-én  a barlangszínházban. Rácz Zoltán zenekarvezető ajánlja az ünnepi műsorukat.

Nik West, Prince egykori basszusgitárosa  a zenekarával június 16-án koncertezik a SopronDrumon, két dobos géniusszal Dennis Chambers-szel és Tommy Campbellel egy este.

A fesztiválra érkeznek a modern zenei stílusok képviselői is. Michael Schack az elektromos dobolás legelismertebb képviselője osztja meg tudását egy a workshopon a fiatalokkal. A világ egyik legismertebb marimba oktatója, Gordon Stout is tart kurzusokat. Most három napig Sopronban tőle tanulhatnak a fiatalok marimbázni.

Európában egyedülálló az, hogy egy ütős fesztivál keretében a meghívott világsztárok, a hozzájuk csatlakozó nemzetközi hírű zenészek, oktatók nem csak muzsikálnak, hanem kurzusokat tartanak a Sopronba érkező magyar és külföldi középiskolásoknak, egyetemista művészeti hallgatóknak, tanároknak, a műfaj iránt érdeklődőknek, s a nagyközönségnek. Ezt tartja Horváth Kornél, a fesztivál művészeti vezetője a rendezvény egyik legnagyobb értékének.

A Soproni Szimfonikusok kamarazenekara Ötórai hangolójával kezdődik június 2-án a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház idei szezonja. A szervezők  játszóhelyet felfedező Dohnányi Ernő előtt tisztelegve a tervek szerint új kulturális teret nyitnának a helyszínen a komolyzenei koncerteknek.

A kamarazenekar Dohnányi Ernő világhírű zeneszerező, karmester, zongoraművész, pedagógus tiszteletére - aki egyébként a barlangszínházat, mint kulturális helyszínt felfedezte - koncerteket tart egész szezonban összesen tízszer. Liszt, Mozart, Haydn, Borodin, Ravel, Schubert és természetesen Dohnányi művei is felcsendülnek majd ezeken az alkalmakon. A koncertek megközelítőleg 45 perc hosszúak és Dohnányi mellett minden alkalomkor felcsendülnek a régióhoz kötődő két zeneszerző, Haydn és Liszt művei. Kóczán Péter kulturális igazgató nyilatkozik erről.

A júniusi barlangszínházi  programok közül kiemelkedő a Szaranszkból érkező Orosz Nemzeti Balett Carmen előadása június 22-én és a Csík zenekar koncertje.

A Kultúra Pont Neked műsor egy hónap múlva újra jelentkezik a júliusi események előzetesével. Az adásokat a Sopron Televízióban is megtekinthetik. Íme júniusi műsor: