Hírek - 2019. május 21.Az álmok színdarabja

Gál Tamás és Eperjes Károly főszereplésével mutatja be a Peer Gynt című drámai költeményt a Soproni Petőfi Színház a következő évadban. A rendező Pataki András. A bérletmegújítás május 31-ig tart.

Henrik Ibsentől újabb darabot mutat be a soproni teátrum. A Ha mi holtak feltámadunk című előadás sikere után a norvég drámaíró egyik legnagyobb hatású, legismertebb művét állítja színpadra Pataki András. Ibsen munkája nagyszabású, szinte végtelenített sorban egymásra torlódó romantikus látomások egymásutánja.  

Peer Gynt állandóan úton van, hogy sehová se kelljen megérkeznie. A felnőtté válás drámája ez, az elszalasztott lehetőségeké, a szem elől tévesztett céloké. A darab az „örök kamasz” ember útkereséséről, önmagunk megismerésének nagy kalandjáról szól, s arról, hogy nem lehet félig megélni az élet kínálta helyzeteket, azokban teljes személyiségünkkel – hogy Goethét is ideidézzük –, összes erőink egyesítésével kell részt vennünk. Másképp nem érdemes.

Az előadásban Peer örök izgága, felnőni képtelen nagy kamasz, aki az életet meghódítani kész elszántsággal veti bele magát a világ- és önismereti folyamatba. Létének értelmét keresi, de képtelen végigmenni a megkezdett utakon. Ugyanakkor nem léha semmittevő, akaratgyenge figura, hanem számos értékkel bír: megrendítő erejű az anyjához, Aase anyóhoz fűződő rajongó szeretete, a figura vaskosságán átütő gyengédsége, s mindenekelőtt a fantáziájának szárnyalása, a mese teremtésében megnyilvánuló kreativitása, költői ereje. A készülő előadás éppen ezt a „kamaszos” vonását emeli ki Peer alakjának. Azt, ahogyan a felelőtlen kamaszból – anyja és Solvejg halálának hatására is – felelős ifjúvá érik, aki képes lehet okos kérdéseket feltenni a világról és önmagáról is, sőt képessé válhat a jövőben felelős döntések meghozatalára is.

Gál Tamás
Eperjes Károly