Hírek - 2019. május 8.Özönlöttek a gyerekek színházba!

A pokoli puncspancs című zenés mesejátékot tekinthetik meg az alsósok a Minden gyermek juthasson el színházba! országos kormányzati kezdeményezés kísérleti programjának keretében a soproni teátrumban ingyen, úgy, hogy az utaztatásukat is az intézmény biztosítja. A siker szemmel látható volt, özönlöttek az iskolai csoportok az előadásokra.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által kidolgozott program célja, hogy közoktatásban minden, az 1-8. évfolyamon tanuló diák évenként egyszer ingyenesen eljuthasson színházi, cirkuszi és komolyzenei előadásokra, koncertre, valamint táncos produkcióra. A kezdeményezés idei, kísérleti Lázár Ervin pilot projektjébe kapott meghívást a Soproni Petőfi Színház. Ez annak is köszönhető, hogy a teátrum színházi nevelési előadásai, azokhoz kapcsolódó foglalkozások, a jövő nézőinek a felnevelése, a fiatalok nagy számú jelenléte a nézőtéren országos figyelmet váltott ki. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár pedig teljes mértékben támogatta, hogy a soproni színház ennek tükrében benne legyen ennek a kezdeményezésnek az indításában. (A Fővárosi Nagycirkusz, a Magyar Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a békéscsabai Jókai Színház vesz részt még a Lázár Ervin pilot programban- a szerk.)

A soproni színházban Kiss Erika értékesítési vezető és Töreki Patrícia, valamint Szeniczei-Márfi Krisztina értékesítők dolgoztak azért, hogy májusban négy tankerület (soproni, sárvári, győri, szombathelyi) 27 iskolájának 1721 diákja juthasson el az intézmény szervezésében színházba.

Az alsósok május 8-án és 9-én a környezetvédelem fontosságáról szóló A pokoli puncspancs című zenés mesejátékot nézhetik meg. A szerda délutáni előadásokra érkeztek gyerekek Nagycenkről, Bőről, Lövőről, Hegykőről, Harkáról, Kópházáról, Bükről, Sárvárról, Farádról és Sopronból. Csütörtökön Petőházáról, Sopronhorpácsról, Sopronkövesdről, Beledről, Sárvárról, Egyházasfaluról és a leghűségesebb városból jönnek még kisdiákok. A két nap alatt összesen mintegy 1300 alsó tagozatos tanuló jutott így színházi élményhez. A hangulatra nem lehetett panasz, a gyerekek önfeledten kapcsolódtak be a játékba, drukkoltak Maurizio di Maurónak a kandúrnak és Krakéler Karesznek a varjúnak, azért, hogy meggátolják Lidérczy Belzebub és Tyrannja Vampiria mesterkedéseit és megmentsék a világot a mérgektől.

A Lázár Ervin pilot program keretében a soproni színházban a felsősök május 29-én, 30-án és 31-én a Kövek című zenés tanjátékot tekinthetik meg szintén ingyen.

Ősszel a tervek szerint folytatódik az országos kezdeményezés, így ismét megnyílik az út a soproni és környékbeli iskoláknak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.          

Az iskolák örültek a lehetőségnek, négy tankerületből fogadhattunk csoportokat
A délutáni előadásokra özönlöttek a csoportok
Érkezés a színházba
Nagy izgalommal, várakozással jöttek a gyerekek az előadásokra
Kiss Erika értékesítési vezető és Töreki Patrícia, valamint Szeniczei-Márfi Krisztina értékesítők fogadták az iskolásokat
A kicsik fegyelmezetten várakoztak a regisztrációnál
Értékesítőink a gyerekek gyűrűjében
Az emeleti nézőtérre is jöttek szép számmal alsósok
Gyermeközön az előtérben
Az előadás előtti pillanatok a nézőtéren
Megtelt a soproni színház gyerekekkel
A nyitó jelenet Szélyes Ferenccel
Savanyu Gergely és Szélyes Ferenc
Demeter Helga és Szélyes Ferenc
A hangulatra nem lehetett panasz, a gyerekek önfeledten kapcsolódtak be a játékba
Fotók: Szalay Károly