Hírek - 2019. május 2.Kultúra Pont Neked Füredi Nikolettel

A Kultúra Pont Neked című televíziós ajánlóműsorunk vendége ezúttal Füredi Nikolett, a népszerű színművésznő. Ő hívja fel a figyelmet személyes gondolatokkal, élményekkel, történetekkel a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. májusi programjaira.

A Soproni Petőfi Színház június végén mutatja be német nyelven Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettjét.  Az előadás próbái már megkezdődtek. Ebbe pillanthatunk be Füredi Nikolettel. Színpadra lépnek: Szolnoki Tibor, Füredi Nikolett/Józan Vivien, Domoszlai Sándor, Benedekffy  Katalin/Vörös Edit, Újvári Gergely/Varga Donát, Rupnik Károly/Baranyi László, Zsadon Andrea, Papp Attila, Marosszéki Tamás, Szabó László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Simon Andrea, Savanyu Gergely. Az előadásban kórus is szerepel, táncolnak a Sopron Balett tagjai. A rendező  Zsadon Andrea, a játékmester Szolnoki Tibor. A koreográfus Demcsák Ottó. A két karmester Oberfrank Péter és Tassonyi Zsolt. A produkció ősztől magyarul szerepel a soproni teátrum műsorán.

Rendhagyó közönségtalálkozón köszöni meg a nézőknek a Tied a világ! című zenés társasjáték stábja a produkció iránti szeretetet, sok vastapsot május 11-én (szombaton) az este hét órai előadás után a Soproni Petőfi Színházban. A különleges búcsúra korlátozott számban válthatók jegyek, csakúgy, mint a többi májusi előadásra. A produkció egy fergeteges házibulival tiszteleg az Illés zenekar pályafutása előtt. A színpadon Feke Pál, Vastag Tamás, Mikó István, Demeter Helga, Savanyu Gergely, Papp Attila és Marosszéki Tamás látható, ők éneklik a legendás slágereket. Erre is felhívja a figyelmet Füredi Nikolett.

Színes anyák napi családi programkavalkád várja az érdeklődőket május 4-én és 5-én délelőtt tíz órától délután háromig a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban. A hagyományos Barlangoló program keretében a Soproni Petőfi Színház jelmezes művészeinek -Savanyu Gergelynek, Molnár Anikónak és Ács Tamás-vezetésével mindkét napon délelőtt tíz, tizenkettő és tizenhárom órakor járhatják be a Fertő-táj 7 csodájának is nevezett területet a látogatók. Pötyi Bohóc május 4-én fél tizenkettőkor és három órakor tart műsort a gyerekeknek. Mimi és ZIZI tavaszmanó kalandjai címmel május 5-én fél tizenkettőkor és délután három órakor mesejáték szórakoztatja a nézőket.  Mindkét napon lesz arcfestés, lufi hajtogatás, kosárfonás, kerámia festés, fonalgrafika.

Anyajegy címmel felnőtteknek szóló bábelőadást tekinthet meg a közönség május 9-én este hat órakor a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A Vaskakas Bábszínház produkciója felnőtteknek készült. Szabó T. Anna szövegei Markó-Valentyik Anna előadásában a születésről és halálról, anyákról és gyerekekről, férfiakról és nőkről szólnak. 

Kovács Gyöngyi közművelődési munkatárs a NépmesPontról, a helyszínen létrehozott programokról beszél. Óriástársasok, népzene, színes programok várják kicsiket és nagyokat a Liszt Ferenc Kulturális Központ NépmesePontjában május 26-án délután négy és este hat óra között. Az ingyenes rendezvényen Árnyas mesefa címmel a soproni teátrum színitanodájának tagjai mesélnek a gyerekeknek, akiket színezési lehetőségek, társasjáték kuckó és sok meglepetés is vár.

Goldmark & Dvořák címmel a Győri Filharmonikus Zenekar Kamarazenekara ad koncertet a Liszt Ferenc Kulturális Központban május 13-án este hét órakor. Vezényel Berkes Kálmán. A Liszt Ferenc Hangversenybérlet keretében két nagyszabású kompozíciót hallhatnak az érdeklődők. Elsőként a Keszthelyen született, de utóbb Bécsben élt és onnan (elsősorban nagy operájával, A Sába királynőjével) a világot meghódító Goldmark Károly az érett romantika hangját egyéni ízekkel beszélő a-moll vonósötöse, majd Dvořák a vonószenekari repertoár egyik alapművének számító, a cseh zenére olyannyira jellemző melankólia és táncos ritmika egyedi ötvözetét kínáló, kimeríthetetlen dallaminvencióról árulkodó öt tételes Szerenádja csendül fel a zenekar művészeinek tolmácsolásában. Közreműködnek: Lukács Éva, Halász Anikó hegedűsök, Farkas Kálmán és Villányi Péter gordonkások és Kóczán Péter brácsás.

A Minden gyermek juthasson el színházba! című országos kormányzati kezdeményezés most induló kísérleti programjába meghívták a Soproni Petőfi Színházat. A teátrumban májusban A pokoli puncspancs és a Kövek című előadásokat négy tankerület 27 iskolájának 1721 diákja tekintheti meg ingyen, úgy, hogy az utaztatásukat is az intézmény biztosítja.

Kidolgozta azt a programot az Emmi és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amely által a közoktatásban minden, az 1-8. évfolyamon tanuló diák évenként egyszer ingyenes színházi, cirkuszi és komolyzenei koncertre, valamint táncelőadásra tud eljutni. Ennek a kezdeményezésnek az idei Lázár Ervin pilot projektjébe kapott meghívást a Soproni Petőfi Színház, a Fővárosi Nagycirkusz, a Magyar Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a békéscsabai Jókai Színház. Erről beszél az ajánlóban Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Orgonavirágzás is lesz májusban Sopronban. A Domonkos templomban május 5-én és 12-én  este hét órakor Kuzsner Péter orgonál. Az Evangélikus templomban május 19-én este hat órakor Kuti Donát és Lévai Tünde játszik, május 26-án ugyancsak hat órakor pedig Gacs Zsuzsanna énekel, Kocsis Anna hegedül és Kuzsner Péter orgonál majd.

Az utolsó tavaszi soproni Gyorstalpaló ezúttal május 19-én indul délután három órakor a Liszt központ elől. A nagyon népszerű program keretében az érdeklődők hatvan-kilencven perces séták keretében ismerhetik meg a települést, értékeit, épületeit, utcáit, tereit, rejtett zugait.

A Kultúra Pont Neked műsor egy hónap múlva újra jelentkezik a júniusi események előzetesével. Az adásokat a Sopron Televízióban is megtekinthetik. Íme a májusi műsor: