Hírek - 2019. április 30.Törj ki!: a felsődobszai küldetés

A soproni színház az országban az elsők között csatlakozott egy borsodi kis település, Felsődobsza iskolájának „Törj ki – Te is lehetsz példakép!” egyedülálló kezdeményezéséhez. Ennek keretében a színészek, alkotók írásos és videós üzeneteket küldtek a gyerekeknek, a leghűségesebb város teátrumához kötődő főként cigány származású zenészek pedig műsort adtak a diákoknak egy rendhagyó kiállítás megnyitóján.
A zenekar improvizációra épülő műsort adott, több cigány dal is elhangzott. A hangulat fergeteges volt
A megnyitó közönsége

A felsődobszai Bárczay Gábor Általános Iskolában nem mindennapi, különleges, országos szinten is egyedi programot indítottak útnak.  A „Törj ki – Te is lehetsz példakép!” kezdeményezés célja, hogy sikeres emberek, alkotóközösségek üzeneteit, jó tanácsait, útravalóit osszák meg a tanulókkal, így mutatva irányt, reményt, hogy bárkiből válhat példakép, akármilyen szakmát is űz hivatásszerűen. A felsődobszai oktatási intézményben a tanulók 95 százaléka hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű, nagy többségben roma származású. A településen megközelítőleg ezren élnek.

Ők most egy kiállítás keretében az iskolájukban naponta találkozhatnak ezekkel az üzenetekkel, vallomásokkal. Érkeznek hozzájuk majd sportolók, művészek, hogy személyesen adjanak biztatást számukra, s a gyerekek ellátogathatnak olyan helyi vállalkozásokhoz, műhelyekhez, ahol egy-egy szakma elhivatott képviselője mutatja meg számukra az adott mesterség szépségeit, értékeit.

A soproni színház a felsődobszaiak levelére az elsők között válaszolt. Papp Attila, Szőcs Erika színművészek, Szörényi Örs zenész írásos, Oberfrank Péter, a teátrum zenei vezetője és Horváth Kornél, a SopronDrum művészeti vezetője videós üzenetet küldött, s már több színész jelezte, ők is szívesen megosszák gondoltaikat erről a témáról fiatalokkal.

Az üzeneteink
Papp Attila az elsők között küldött üzenetet a gyerekeknek
Szörényi Örs a Tied a világ! produkció zenekarvezetője is a kezdeményezés mellé állt

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője pedig megkérte az elmúlt évek előadásiban szereplő, főként roma származású zenészeket, hogy látogassanak el kis műsorral Felsődobszára. Kónyai Flórián vezetésével így állt össze az a négy tagú, erre az alkalomra szerveződött együttes, amelynek tagjai nem csak zenéltek, hanem meséltek is arról, milyen nehézségek, kihívások elé állította őket az élet, s minek köszönhetik, hogy hivatásukban meg tudták állni a helyüket.

Kónyai Flórián hegedűművész, aki Ózdról származik, a szegénységből, kilátástalanságból indulva  jutott el a bécsi zeneakadémiára, vált hivatásos zenésszé, több együttes, formáció népszerű tagjává, -  így a Punnany Massifé is-  s mindemellett még szociálpedagógus. Bátorságra, kitartásra ösztönözte a gyerekeket. Arra, hogy bátran vállalják fel a cigányságukat, kultúrájukat, azoknak az értékeit, hagyományait, bármilyen nehézségekbe is ütköznek néha emiatt, de dolgozzanak meg kitartóan a sikereikért tanulással, elszántsággal, teljesítménnyel. " Valamit le kell tenni az asztalra! Nincs mese!"  - mondta, hozzáfűzve: azért is vesznek részt ebben a kezdeményezésben, mert minden mondat, hang, dal, gondolat egy-egy apró csomagként maradhat utánuk. Soha nem tudni, ki mikor bontja  ki a csomagot, s milyen hatással lesz ez majd az életére.

Kónyai Flórián Ózdról tört ki - Minden mondat, hang, dal, gondolat egy-egy apró csomagként maradhat utánuk

A soproni Sárközi Gábor nagybőgős, zenetanár, a szombathelyi Savaria Szimfonikus zenekar szólistája a világ nagy koncerttermeiben játszhatott már, s pedagógusként most is több tanítvánnyal dolgozik együtt. Öten voltak testvérek, a zenei pályát azonban egyedül ő választotta. A művész-tanár arról beszélt a fiataloknak, hogy az életben az egyik legfontosabb tulajdonság szerinte a tisztelet. Minden területen, legyen az család, a hivatás, az emberi kapcsolatok. Útravalóul pedig azt tanácsolta a diákságnak, olvassanak nagyon sokat. Az olvasás az egész életükre hatni képes, s megváltoztathat mindent bennünk.

Sárközi Gábor a tisztelet és az olvasás fontosságáról beszélt


A szombathelyi Batyi Norbert zongorista 19 éves, de már második lett egy országos jazz-versenyen. Ő  2016 nyarán sikeresen felvételt nyert a Snétberger Zenei Tehetség Központba, amely nagy áttörést jelentett a zenei fejlődésében. Jelenleg a budapesti Egressy Béni Református Művészeti Középiskola tanulója. A fiatal zenész elmondta: nagyon sok akadállyal kell megküzdeni az életben mindenkinek. Azzal is, hogy valaki roma származású, de meghátrálni soha nem szabad. A legfontosabb, meg kell találni azt az utat, ami mindig feladatot, motivációt nyújthat az embernek. Neki a zene jelenti mindezt.

Batyi Norbert a fiatal, tehetséges zongorista is eljött Felsődobszára


A zenészcsapattal tartott Halász Mihály a horvát hagyományokat is ápoló sokszínű zenei műfajokat képviselő kópházi What’sUpCi együttes alapítója, vezetője, frontembere, aki szerint az életben igazán jó, ha az ember azzal foglalkozhat, amit szeret. Számára a zenélés ilyen terület. Nagy értéknek tartja a barátságot, azt, hogy számíthassunk mindig valakire. Neki nem is volt kérdés, hogy csatlakozzon zenészbarátaihoz, s így olyan ügy mellé állhatott, amely fontos számukra és egy adott közösségnek.

Halász Mihálynak nem volt kérdés, hogy csatlakozzon zenészbarátaihoz, s így olyan ügy mellé állhatott, amely fontos számukra és egy adott közösségnek
A zenekar mindent beleadott
Jó hangulatú műsorral rukkoltak elő a zenészek

Pataki András a köszöntőjében bejelentette, hogy a Sopron Balett idén ősszel elhozza Felsődobszára A csodatévő lány című táncjátékot, amely a tudás erejébe vetett hitről, a másik ember iránti tiszteletről és figyelemről, a szeretetről, az együttérzés hatalmáról szól. Egyszóval mindarról is, amiért ez a program megszületett a településen.

Egyúttal, mint a Magyar Teátrumi Társaság egyik alelnöke örömmel üdvözölte, hogy több magyar színház és művész állt a felsődobszaiak kezdeményezése mögé. A Minden gyermek juthasson el színházba! című országos kormányzati kezdeményezés most induló kísérleti programjának, a Lázár Ervin pilot projektjébe kapott meghívást a Pesti Magyar Színház is, akárcsak a soproni. Ennek köszönhetően a felsődobszai gyerekek a Tündér Lala című előadást nézhetik meg a fővárosban. (Az Emmi és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) dolgozta ki a programot, amely által a közoktatásban minden, az 1-8. évfolyamon tanuló diák évenként egyszer ingyenes színházi, cirkuszi és komolyzenei koncertre, valamint táncelőadásra tud eljutni- a szerk.)

Ősszel a Sopron Balett lép fel Felsődobszán - jelentette be Pataki András

A felsődobszai kiállításmegnyitón az ötletgazda, Czabányi Attila a diákönkormányzatot segítő pedagógus hangsúlyozta: egy megfontolandó mondaton is múlhat valakinek a sorsa, megfordulhat az élete, de ehhez olyan mintákat, utakat, példaképeket is kell mutatni, amelyek tiszteletet, lelkesedést, elszántságot válthatnak ki a gyerekekből, hogy megvalósítsák az álmukat bármilyen területen. Ezért is indult útjára a "Törj ki – Te is lehetsz példakép!”  kezdeményezésük.

Czabányi Attila ötletgazda


Csoltó Lajos tagintézmény vezető a gyerekektől azt kérte, amit az iskolából tovább visznek, fegyelmezetten, felelősséggel éljenek vele, soha ne feledjék azokat, így lehetnek a lakóhelyükön, otthonaikban, családjaikban példaképek.

Csoltó Lajos

Luterán András, Felsődobsza polgármestere örömmel beszélt arról, hogy amióta tagintézményként újra állami fenntartásba került az iskola, működése, fejlődése megnyugtató. Ez a kezdeményezés is példaértékű, az önkormányzat is azonnal mellé állt. A polgármester portálunknak elmondta: két éve működik náluk birkózó szakosztály az iskolában, a szerencsi intézményfenntartó egymillió forinttal, az önkormányzat szintén ugyanennyivel támogatja a szerveződést évente. Egy turisztikai fejlesztésnek köszönhetően pedig a kenuzást, kajakozást is szeretnék az iskolai oktatás részévé tenni 2020-ban. Felsődobsza, Pere, Hernádbűd és Gibárt fogott össze, hogy a településeik közelében található vízerőművek duzzasztott, lassú folyású vizét csónakázásra, kajakozásra, kenuzásra, túrázásra alkalmassá tegyék. Erre 160 millió forintot nyertek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, s a tervek szerint négy kempinget is kialakítanak a térségben.

Luterán András
A gyerekek örültek a soproni vendégeknek
A soproni színház az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez
Megtelt az iskola aulája az eseményre
A tanulók elénekelték a Cigány himnuszt is
Versekkel is készültek a diákok
A diákönkormányzat Kiss Edina elnök vezetésével dolgozott a programért
Egy örök üzenet az iskola belső falán
Közös csoportkép: Sopron-Felsődobsza. Ősszel találkozunk!
Az országosan egyedi kezdeményezés nem áll le
Gyűlnek az üzenetek, az élet minden területéről