Hírek - 2019. április 25.A víg özvegy: tízezer osztrák néző

Tízezret meghaladó néző érkezik Ausztriából a Soproni Petőfi Színház A víg özvegy című nagyoperettjének húsz német nyelvű előadására a fertőrákosi barlangszínházba a nyáron – jelentette be Sepp Schreiner, a Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda tulajdonosa a Rustból induló Drescher hajón tartott sajtótájékoztatón a Fertő tavon.
Sepp Schreiner és Pataki András

Öt évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és az ausztriai Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda a leghűségesebb városban 2018. decemberében. A magyar fél német nyelvű operett-előadásokkal várja az osztrák-bajor nyelvterületről érkező nézőket, csoportokat. Az első ilyen produkció Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettje lesz, amelynek bemutatóját június végén tartják a barlangszínházban. Jelentős érdeklődés mutatkozik a produkció iránt Ausztriából.

Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtóeseményen elmondta:  az együttműködés hátterében nem csak az szerepel, új piac felé nyissanak a turisztikai régión kívül és belül, hanem az is fontos számukra, hogy a kulturális térképen erősödjön a barlangszínházi helyszín, annak ismertsége és az ottani programok.

Az operettnek osztrák és magyar gyökerei, történelmi hagyományai is összekötik őket az ausztriai partnercéggel. Mindegyik ország színházszerető közönségének körében nagy népszerűségnek örvend a műfaj, magukénak érzik azt, és persze Lehár Ferencet, aki Sopron díszpolgára. Ezért sem véletlen, hogy az idén a barlangszínház 51 előadása közül húsz lesz német nyelvű operett. A számok alapján is mérhető, értékelhető az együttműködés jelentősége. Az osztrák féllel kizárólagos partnerségi szerződést kötöttek ezen a területen. Professzionális színházi társulatot, minőségi, magas szakmai színvonalú műszaki hátteret biztosít az előadáshoz a soproni színház stábja. A szereplők otthonosan mozognak a német nyelvű előadásokban, nemzetközi szintű énekesi tudással rendelkeznek, a zenekar tagjainak nagy része ismerős lehet az osztrák közönségnek, hiszen többségük Bécsben is játszik. A zenei vezető Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész.

Pataki András az ausztriai újságíróknak beszélt arról, a barlangszínházi programokon német nyelvű feliratozással találkozhatnak a vendégek, s olyan műfajokban kínálnak előadásokat, amelyek nem csak a magyar közönség figyelmét kelthetik fel, hanem érdekesek lehetnek szomszédainknál. Ilyen az európai kitekintéssel bíró, világsztárokat felvonultató második SopronDrum. Ennek keretén fellép az Incognito együttes Londonból. Az ütős műfaj nagy sztárja  Dennis Chambers, egy másik dobos géniusz, Tommy Campbell várható a fesztiválra, velük fellép Nik West, aki Prince zenekarában is játszott. A hazai színeket a 35 éves Amadinda együttes képviseli.

Nemzetközi különlegességként lép fel a barlangszínházban Szaranszkból az Orosz Nemzeti Balett Bizet Carmen című produkciójával június 22-én, a koreográfus Alekszej Batrakov.  Az opera műfaj kedvelői július 5-én a Kassai Állami Opera Puccini Bohémélet olasz nyelvű előadását tekinthetik meg, július 6-án magyarul, német feliratozással szerepel a műsoron Mozart Figaro házassága című kedvelt műve. Tíz alkalommal pedig komolyzenei mini-hangversenyeket kínálnak.

Sepp Schreiner,
az ausztriai Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda tulajdonosa beszélt az egyedülálló adottságokkal rendelkező barlangszínházi helyszínről, annak történetéről, s arról: tíz évvel ezelőtt már teljesen lenyűgözte ez a játszóhely, annak légköre, adottságai, kulturális értékei és előnyei. Például a fedettsége, amely biztosítja azt, hogy időjárástól függetlenül lehet programokat szervezni oda. A mostani együttműködési megállapodás és annak első állomása azért jelentős számukra, mert A víg özvegy abban a rugalmas játszási rendben kerül színre, amely alkalmas arra, hogy a kulturális és gasztronómiai értékeket együtt kínálják a vendégeknek. Ezért ezek a német nyelvű előadások délelőtt tízkor és este fél hatkor láthatók. A nézőknek a színházi élmény mellett így bőven akad alkalmuk még kirándulni, nyugodtan ebédelni, vacsorázni, más programokon részt venni.

Sepp Schreiner szerint az elkövetkezendő tíz-tizenöt év egyik kulcskérdése környezetünk állapota, a klímavédelem fontossága. Ez számára és cégüknek is fontos, így az a vendég aki elektromos autóval jön az előadásaikra kap egy ingyenjegyet. A legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő buszokkal érkező utasok pedig kedvezményes jegyben részesülnek.

Hozzáfűzte, hogy hosszútávú, távolabbi céljaik szerint nem csak a szűkebb régióból szeretnének idevonzani nézőket a barlangszínházi előadásokra, hanem egész Ausztriából.

Bár nincs még kész az idei teljes mérlegük, de az már látható, hogy a mostani húsz előadásra elérték azt a tízezer nézőt, amelyet előzetesen célul tűztek ki, ám az érdeklődést látva valószínűleg meg is haladja majd ezt a számot A víz özvegy nyári látogatottsága.

Az előadás ősztől a soproni színházban magyarul látható. Színpadra lépnek: Szolnoki Tibor, Füredi Nikolett/Józan Vivien, Domoszlai Sándor, Benedekffy  Katalin/Vörös Edit, Ujvári Gergely/Varga Donát, Rupnik Károly/Baranyi László, Zsadon Andrea, Papp Attila, Marosszéki Tamás, Szabó László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Simon Andrea, Savanyu Gergely. Az előadásban kórus is szerepel, táncolnak a Sopron Balett tagjai. A rendező Zsadon Andrea, a játékmester Szolnoki Tibor. A koreográfus Demcsák Ottó. A két karmester Oberfrank Péter és Tassonyi Zsolt. 

 

Köszöntő a hajón
A két fél örült az együttműködés eredményének
Osztrák-magyar csoportkép a fedélzeten
Elérték a kitűzött célt, talán meg is haladják azt - mondta Sepp Schreiner
A barlangszínházi helyszín teljesen lenyűgözte az osztrák partnert. A tolmácsolásban Kovács Árpád nemzetközi kapcsolattartó segített
Több újságíró érkezett Ausztriából a sajtótájékoztatóra
Német nyelvű szórólapokon is tájékozódhatnak a nézők a barlangszínházi kínálatról
A számok alapján is mérhető, értékelhető az együttműködés jelentősége
Fotók: Szalay Károly