Hírek - 2019. március 28.Leslie Mandokiék jövőre a barlangszínházban

Magyar képek címmel a tervek szerint Leslie Mandokinak, azaz Mándoki Lászlónak és zenészbarátainak a koncertje zárja a 2020-as fertőrákosi barlangszínházi szezont. Erről tárgyalt Németországban Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője a világhírű producerrel, dobossal, akinek októberben megjelenő albumán Papp Gyula, a leghűségesebb város teátrumának a tagja is közreműködött.

Leslie Mandoki sztárzenészekből álló supergroupjában, a Man Doki Soulmatesben ikonikus személyiségek játszanak együtt. Így Al Di Meola gitáros, Ian Anderson fuvolás, a Jethro Tull frontembere, Randy Brecker trombitás, az énekesek között ott van Bobby Kimball (ex-Toto) és Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band).

A most megjelenő hanghordozókon különlegességként Bartók-művek átdolgozásai is szerepelnek. Ezeknek az anyagoknak a hangszerelésére Mandoki a Skorpióból, a Miniből is ismert Papp Gyulát kérte fel, és világsztárok adják majd elő a magyar zeneszerző alkotásait.

Pataki András elmondta: a magyar rock legendája, Papp Gyula immár hét éve a soproni színház társulatának oszlopos és megbecsült, kedvelt tagja, zenésze, zeneszerzője. Munkáival minden évadban találkozhattak a nézők. Tavaly például a Demjén Ferenccel és Sárdy Barbarával írt Ármány & szerelem című rockzenés játékát mutatta be a teátrum, idén pedig ő komponálta A Gazdagság című komédia zenéjét. Az ügyvezető hozzáfűzte: Papp Gyula egyedülálló Bartók-koncepciója és Leslie Mandokiék új lemeze jó alkalmat jelent számukra: a fertőrákosi barlangszínház adottságait kihasználva, a dinamikus nemzetközi nyitásra épülő műsorpolitikát folytatva keressenek olyan lehetőséget, hogy a következő szezon zárókoncertje is emlékezetes maradhasson a nézőknek.

Leslie Mandoki nagy örömmel fogadta és látta vendégül München melletti stúdiójában Pataki Andrást, Papp Gyulát és Szőke János Bálintot, a Pro Kultúra kulturális menedzserét. A megbeszélésen  körvonalazódott, hogy a németországi négy állomásos (Hamburg, Dortmund, München, Berlin)  turné után - ezeken is játszik Papp Gyula -  jövő szeptemberben Leslie Mandokiék a tervek szerint eljönnének a barlangszínházba a Magyar képek című koncerttel. Ennek előkészítéséről tárgyaltak most Németországban. Az elképzelések alapján egy magyarországi körút első állomása lenne Fertőrákos. 

Papp Gyulától megtudtuk: Leslie Mandoki kérte fel, hogy játsszon az új lemezén, miután hallotta a Mini Acoustic World 2016-os Bartók On Rock című albumon szereplő, azon vonósnégyesre hangszerelt átdolgozásokat. Leslie Mandokiék most megjelenő cédéin rajta lesz az Első román tánc, a Rondók és az Allegro Barbaro is.  

Mandoki ötlete az volt az is, hogy ne csak a nehéz zongoradarabokat popularizálják Bartók Bélától, így bekerült az anyagba a Gyermekeknek kötetből a zeneszerző nyolc-tíz, ismert darabja, köztük a Kis kece lányom Ian Anderson olvasatában. A felvételek közben  mindenkinek lehetősége volt improvizálni,  Al Di Meola például a Hej páva, hej pává-t játsszotta akusztikus gitárján, Cory Henry pedig  csíki népdalt adott elő. Papp Gyula a kiadvány második CD-jén is hallható Hammond-orgonán.

Az album októberben jelenik meg.

(Nyitóképünk: MTI)

Szőke János Bálint, Leslie Mandoki, Papp Gyula és Pataki András közös fotója a fertőrákosi koncertről szóló megbeszélés után a stúdióban


Bartók mindörökké

Papp Gyula legendás billentyűs, aki egykoron a P. Mobil, a Dinamit, a Mini és a Skorpió együttesek tagjaként írta be nevét a hazai rocktörténelembe. Már tízévesen megnyerte a kerületi zongoraversenyt az Este a székelyeknél című darabbal. A Konzervatóriumban Ránki Dezső a padtársa, míg Kocsis Zoltán az évfolyamtársa volt. Legalább százharminc lemez elkészítésében vett részt szerzőként vagy alkotóként gazdag pályafutása alatt. Az ember tragédiájából írt darabjával benevezett egy nemzetközi dalszerző versenyre, amelynek zsűrijében ott ült John Mayall, Jerry Lee Lewis, Joe Satriani. A tizenötezer induló közül a 14. helyen végzett annak idején.

Amikor Papp Gyula a hetvenes évek elején még a Continental együttessel próbált, az egyik ilyen gyakorlásra lejött Orszáczky ­Jackie és Pataki László, a Syrius basszusgitárosa és orgonistája, s kérték, mutassa meg a Bartók-átdolgozásait.  Pont abban az időszakban készítette az Allegro Barbaróét az Emerson, Lake & Palmer. Papp Gyula szerint a Mini Acoustic World  Bartók On Rock című albumon szereplő feldolgozásokkal azokhoz is sikerült eljuttatni a zeneszerző remekműveit, akik nem jártasak annyira a klasszikus muzsikában, s így megismerhetik, milyen jó és befogadható szerzemények is jellemzőek a világhírű zsenire.

Papp Gyula a soproni színház színpadán. Legalább százharminc lemez elkészítésében vett részt szerzőként vagy alkotóként gazdag pályafutása alatt. Most Leslie Mandokiékkal dolgozott együtt