Hírek - 2019. február 24.Kirobbanó siker a premieren

Kirobbanó sikert ért el a premieren A szving meg a tangó című táncjáték stábja. A közönség hosszú percekig vastapssal, hangos ováció közepette ünnepelte a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciójában készült előadás csapatát. A bemutató karneváli hangulata sokáig emlékezetes marad a nézők és a szereplők számára.

A hat nemzet (magyar, orosz, olasz, brazil, dél-afrikai, mexikói) táncosait felvonultató produkció rendezője Demcsák Ottó, aki Rovó Péterrel és Szakál Attila koreográfusokkal dolgozott együtt a sikerért. Az előadás februárban és márciusban folyamatosan szerepel a Soproni Petőfi Színház műsorán.

Pataki András, a teátrumot működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője az előadás utáni köszöntőjében kiemelte: nagyon örül, hogy a közönség ilyen jól fogadta a nemzetközi szereplőgárdát felvonultató táncjátékot, amely egyben újabb állomása annak: tovább erősödtek és gyarapodtak a színház külföldi kapcsolatai. A St. Pölten-i együttessel kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően jött létre ez a produkció és a vezetőikkel folytatott egyeztetések után további alkotói utak nyílhatnak meg mindkét fél számára.

A premieren megjelent Philipp Preiss, az osztrák balett együttes marketing és nemzetközi kapcsolatainak igazgatója és Michael Fichtenbaum, a csoport művészeti igazgatója. Utóbbi hangsúlyozta, a táncosaiknak komoly kihívást jelentett ez a munka, nagyon jól dolgoztak és remekül érezték magukat Sopronban. Elmondta, az osztrák település polgármestere üdvözölte az együttműködés létrejöttét és a közös produkciót, amely erősítheti a település kulturális kapcsolatait a jövőre nézve. St. Pölten ugyanis tervezi, 2024-ben indul az Európa Kulturális Fővárosa címért. 

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere is üdvözölte a stábot és az ausztriai vendégeket. Kiemelte: a város nevében köszöni, hogy a soproni társulat újra egy színes, emlékezetes esten bizonyította mennyire elkötelezett az értékes kultúra közvetítése iránt. Olyan teljesítményt nyújtottak a művészek egy nemzetközi csapatban, amely ismét örömteli élményt jelentett a nézőknek. Ehhez pedig mindenkinek gratulál.

Demcsák Ottó, az előadás rendezője arról beszélt, mindig fontos, mit közöl az alkotó ember egy adott művel. A produkció két várost, világot és létezési célt mutatott meg. Ezeknek az üzeneteknek a formái, az intimitása, a valósághoz való viszonya ad választási lehetőséget. A művészet pedig ehhez az egyik legjobb kapocs és kegyelmi állapot is egyben. Ennek lehettek újra részesei együtt és mindenki többé vált ettől.

Rovó Péter, aki a szving koreográfiáját találta ki, szintén megköszönte mindenki közreműködését, hiszen igazi csapatmunkaként jött létre a produkció. Ehhez pedig remek partner volt a Local Vintage Company zenekar.

Szakál Attila, az argentin tangó koreográfiáját tanította be a csapatnak, arról beszélt, Sopron szinte a második otthona. Az elmúlt időszakban többször készíthetett előadást a stábbal, legutóbb például az Aidát koreografálta, Demcsák Ottóval mégis ez az első közös munkájuk. Rovó Pétert és a családját ismeri régóta, most vele is találkozhatott ebben a táncjátékban, amelynek szerinte az egyik legnagyobb ereje és erénye, hogy jó látásmódú alkotói közösség alakult ki..

A bemutatóra eljött a színház másik két osztrák partnere, a bécsi "Európa"-Cub elnöke, Smuk András és Sepp Schreiner, az ausztriai Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda tulajdonosa. Vele a közelmúltban kötött stratégia megállapodást a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. A magyar fél német nyelvű operett-előadásokkal várja az osztrák-bajor nyelvterületről érkező nézőket, csoportokat, az első ilyen produkció Lehár Ferenc A víg özvegy című műve lesz 2019. júniusában. 

A szving meg a tangó előadás szünetében nyílott meg Hainer István fotóművész SCENE című kiállítása. A tárlatot Demcsák Ottó, Harangozó-díjas balettművész, a Sopron Balett vezetője ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Ahogy fogalmazott: Hainer István munkái lélekfotók. Nem csak kortársként, hanem az alkotókat figyelve szemtanúként örökítette meg a táncos lét drámai és örömteli pillanatait, az izzadságos próbáktól a színpadra lépés izgalmáig. Hainer Istvánnal gyakorlatilag egy hónapig dolgoztak együtt és az pedig külön öröm számára, hogy egy helyi művész ilyen módon vett részt egy közösség munkájában. Ez az eredményes együttműködés közelebb hozta az alkotókat a közönséghez, ugyanakkor megmutatta, miként lehet az országot, Sopront jobbá tenni a kultúra, művészet által, amelynek képviselete szolgálat egyben.

A kiállítás március 24-ig látható.   
 

A meghajlás előtti pillanat
Óriási volt az öröm a finálé után
Együtt a szving csapata
Hosszú percekig ünnepelték a stábot
A tangó is hatalmas sikert aratott
Az ünneplés karneváli hangulatot hozott
Színpadon Demcsák Ottó rendező, Szélyes Andrea jelmeztervező és Szakál Attila koreográfus
A zenekar is vastapsott kapott
Michael Fichtenbaum, Sepp Schreiner, Rovó Péter, Demcsák Ottó, Szakál Attila és Pataki András
Dr. Fodor Tamás, Smuk András, Philipp Preiss, Michael Fichtenbaum, Sepp Schreiner
Csoportkép a szünetben: Philipp Preiss, Michael Fichtenbaum, Dr. Fodor Tamás, Demcsák Ottó, Pataki András, Sepp Schreiner
A szving meg a tangó tortája
Igazi nemzetközi csapat hozta létre a produkciót
Dudás Patrícia és Santiago Maciel
A kiállítás plakátja
Demcsák Ottó és Hainer István
A tárlat a szünetben nyílott meg
A fotók március 24-ig tekinthetők meg