Hírek - 2019. február 14.Valahol Európában: tehetségek közt

A vártnál sokkal többen, nyolcvanan jelentkeztek a Soproni Petőfi Színház készülő produkciójának, a Valahol Európában című musicalnek a gyermekszereplő válogatására. Majdnem hat órán át tartott meghallgatás, mire Halasi Imre rendező úgy állt fel az asztaltól, sikerült kiválasztania azt a 33 fiatalt, akikből kialakít két csapatot. A produkció bemutatója július 26-án lesz a Fertőrákosi Barlangszínházban.

A jelentkezőket és a gyerekekért szorító szülőket Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a Liszt Ferenc Kulturális Központban. Elmondta, a következő, remény évadaként meghirdetett szezonban a darabválasztásnál  figyelembe  vették, hogy harmincéves jubileumához érkezik idén nyáron a páneurópai piknik, s 2020 szeptemberében Magyarországon rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Ez a musical pedig alkalmas arra, hogy mindkét jelentős eseményhez kapcsolódva beszéljen  az  európai keresztény kultúra szellemi örökségéről, az aktuális identitás kérdéseiről az igényes szórakoztatás és a megfelelő szakmai minőség jegyében.

Radványi Géza és Balázs Béla 1947-ben készült azonos című filmje alapján 1995-ben a Dés László–Nemes István–Bőhm György–Korcsmáros György–Horváth Péter kvintett készített ikonikus musicalt a második világháború véget értének ötvenedik évfordulójának alkalmából. A közönség most soproni gyerekek és a Petőfi Színház társulatának közreműködésével tekintheti meg a produkciót, amelynek főszereplője  Mikó István Jászai-díjas, érdemes művész lesz. Az olvasópróbát április közepén tartja a stáb, addigra kell megtalálni azt 30-35 gyermeket, akik két csapatot alkotva vesznek részt a produkcióban. A barlangszínházi helyszín nagysága lehetővé teszi, hogy a nyári előadásokban többen vegyenek részt, míg ősszel a kőszínházba bekerülve a színpad szűkössége miatt a létszám némiképp csökken. A darab középiskolás és felsős bérletben, valamint bérletszüneteben is látható a teátrumban.

A meghallgatásra verssel, prózával és dalokkal készültek a 6–14 éves gyerekek, akik között akadtak olyanok, akik nem először állnának színpadra. A kiválasztásban részt vett: Halasi Imre rendező, Jászai-díjas, érdemes művész, Gyenes Ildikó, a produkció koreográfusa,  Savanyu Gergely színművész, Komáromi Sándor drámatanár, a soproni színitanoda szakmai vezetője, Molnár Anikó színművész,  Simon Andrea, az előadás rendezőasszisztense, Sárdy Barbara korrepetítor, akiket Szupper Fanni művészeti titkár segített, hogy a sok jelentkező szervezetten, zökkenőmenetesen mutathassa meg tehetségét, rátermettségét. Érkeztek gyerekek Budapestről, Sopronból és több környékbeli településről.

Halasi Imre Miskolcon és Pécsett is színpadra állította már ezt a musicalt. Gyenes Ildikó is jól ismeri a darabot, hiszen Nagy Viktor rendezésében Pécsett és legutóbb a Pesti Magyar Színházban koreografálta a produkció táncos jeleneteit. Mindkettőjük tapasztalt a gyermekekkel való színpadi munkában, kiválasztásban. Türelmesen, bátorítva, szeretettel időt hagytak a jelentkezőknek, hogy mindenki meg tudja mutatni a tehetségét. S ilyen gyermekekből bőven akadt.

A hat órán tartó kiválasztás után végül 33 név került be a rendező noteszébe. A szülőkkel és az iskolákkal való egyeztetések után rövidesen kiderül, hogy kik azok, akik részt vehetnek a nagyszabású produkcióban. 

A jelentkezőket Pataki András köszöntötte
Nyolcvanan érkeztek a meghallgatásra
Halasi Imre, Gyenes Ildikó, Sárdy Barbara, Savanyu Gergely, Simon Andrea, Szupper Fanni és Molnár Anikó
Mindenki nagy izgalommal várta a végeredményt, szülők gyermekek együtt
A meghallgatás után harminchárom név került be a rendező noteszébe
A legfiatalabb jelentkező a hat esztendős Nagy Tina volt
Halasi Imréék türelemmel, szeretettel hagytak időt mindenkinek, hogy megmutathassa tehetségét
A 11 éves Csontos Franciska a Most múlik pontosan című dalt énekelte
Szövegkönyv és a játszási napok listája. Nemsokára ott lesznek a szereplők kezében
A 12 éves Ella Márk már játszik a József Attila Színház egyik darabjában
Fotók: Szalay Károly