Hírek - 2019. február 13.Tükröt tartó szving és tangó

– Ebben az előadásban mintha tükröt tartana egymásnak Észak- és Dél-Amerika – mondta Demcsák Ottó, aki színpadra állítja A szving meg a tangó című táncjátékot a leghűségesebb város teátrumában. Hat nemzet: magyar, orosz, brazil, dél-afrikai, mexikói, olasz képviselője áll majd színpadra a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciójában. A díszletépítésen jártunk, kulisszatitkokkal.

Pataki András tervezi a játékteret a nemzetközi csapatot felvonultató előadáshoz. Szeretnék megidézni a két város, New York és Buenos Aires mulatóinak világát, ugyanakkor megfelelő szabad helyet kell biztosítani a táncosoknak, hiszen a fináléban például 16-an lépnek egyszerre színpadra. Mindemellett nagyon örül annak – és a produkció jelentős értékének tartja –, hogy a soproni Local Vintage Company zenekar minden alkalommal élőben játszik, s a díszlet kitalálásakor ezt nagy mértékben figyelembe vette. Az együttes része a táncjátéknak, ezért sem a zenekari árokban foglalnak helyet, hanem három szintes emelvényen a színpadon. Ennek kialakításában Kovács Ferenc műszaki vezető volt a segítségükre.

Demcsák Ottó rendező kiemelte, hogy magas szintű technikai tudással rendelkező táncosok érkeztek hozzájuk, remekül együtt dolgozik a csapat. A szving koreográfiáját Rovó Péter készíti, a tangóét Szakál Attila, a jelmeztervező Szélyes Andrea.

A bemutató február 23-án lesz a leghűségesebb város teátrumában. A sajtó a jövő hét közepén már bepillantást nyerhet az előadásba.

A történet: Miközben Európa a XX. század első nagy háborújába hajszolja magát, majd annak következményeit nyögi, Amerikában új világ épül: két nagyváros indul rohamos fejlődésnek – az északi féltekén New York, a délin pedig Buenos Aires. Hogy melyik lesz az új világ központja, még nem dőlt el. Ezt a kort idézi meg a táncjáték két része, amely itt is, ott is a mulatók világába visz el bennünket, ahol szól a szving meg a tangó.

Demcsák Ottó és Pataki András
Készül a háromszintes díszlet.
A műszak is nagy energiákat mozgat a produkcióért.
Ez lesz a zenekar helye.
Minden csavarnak a helyén kell lenni.
Szélyes Andrea jelmeztervező a díszletépítésen. A jelmezek szempontjából is fontos a színpadi környezet.