Hírek - 2019. február 1.Vastapsos búcsú a Nemzetiben

Zúgó vastapssal búcsúzott a közönség a Ha mi holtak feltámadunk című soproni sikerdarab stábjától a budapesti Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. Két héttel a meghirdetett vendégjáték előtt minden jegy elfogyott az 52 előadást megélt produkcióra. Az alkotók ott köszöntek el a nézőktől, ahonnan az olvasópróbával elindult az Ibsen művéből készült színpadi játék útja. A két főszereplő Szilágyi Tibor és Molnár Anikó, a rendező Pataki András.

A Soproni Petőfi Színház, a budapesti Nemzeti Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciójában készült dráma olvasópróbáját 2017 szeptemberében a fővárosi teátrumban tartotta a stáb. A rendhagyó bemutató egy hónappal később a Vajdaságban volt.  Ezzel a darabbal nyitották meg a Zentai Magyar Kamaraszínház új stúdiószínházi játszóhelyét. Ezután a produkció bekerült a soproni színház évadában bérletes előadásként. Olyan érdeklődés övezte a darabot, hogy az állandó telt házak és a fokozódó jegyostrom miatt bérletszünetben is műsorra tűzte a színház Henrik Ibsen művét. A meghívások is egyre gyarapodtak. Jászberényben, Csíkszeredában vendégszerepelt a csapat, s a Magyar Színházak XXX. Kisvárdai Fesztiváljának nyitónapján is láthatták a nézők az előadást. A Ha mi holtak feltámadunk című vendégjátékkal kezdődött az Esztergomi Várszínház tavalyi, jubileumi 30. szezonja, s mindemellett Magyarországot ez az előadás képviselte  szeptemberben a 12. Közép-Európai Színházi Fesztiválon Kassán.

A hármas koprodukcióban készült előadás most január utolsó napján a Nemzeti Színházban fejezte be nagy útját. A közönség vastapssal jutalmazta a színészek játékát. Mindegyikük számára nagy élményt jelentett ez jelentős előadásszámot megélt stúdiószínházi sorozat.

A stábot Szabó Ágnes, a Nemzeti Színház vezérigazgatói megbízottja köszöntötte. Kiemelte azt, hogy nem csak maradandó és emlékezetes színházi élményt adtak a soproniak a nézőknek, hanem egy szép és keretes történetet is írtak a fővárosi színház életébe. Oda tértek vissza búcsúzni, ahonnan elindult a produkció.

Pataki András rendező is megköszönte a csapatnak a közös munkát. Örült annak, hogy ennyi ideig és ilyen érdeklődés mellett műsoron tudott maradni egy kamara előadás. Ez kevés vidéki színházra jellemző. Továbbra is elkötelezetten hisz a koprodukciókban, azokban az együttműködésekben, amelyeket  a soproni színház eddig is valós és gyümölcsöző tartalommal tudott megtölteni.

A színpadi játékban Arnold Rubek professzort, szobrászt Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész alakította. Maját, Rubek feleségét Szőcs Erika, Irenét, az egykori múzsát Molnár Anikó játszotta. Ulfhejm földbirtokos szerepében Szélyes Ferenc Jászai-díjas színművész volt látható. A fürdőszálló igazgatójaként Wischer Johann lépett színpadra. A Diakonissza szerepében Varga Fekete Kinga, a Kaposvári Egyetem művészeti karának hallgatója és Diószegi Imola volt látható kettős szereposztásban. Larsot, a szolgát Major Zsolt alakította. A produkció különlegességeként, hogy Varga Gábor jazz-zenész élőben játszott a darab közben a jelenetekhez, hangulatokhoz illő muzsikát. A dramaturg Katona Imre, a jelmeztervező Szélyes Andrea. A fény a Magyar Teátrum-díjas Kovács Ferenc munkája volt. A rendező és díszlettervező Pataki András.

Fotók: Pomezanski György
Tapsrend fotók: Szalay Károly