Hírek - 2019. január 20.Remek hangulatú premier

Minden várakozáson felüli fogadtatással ünnepelték a nézők a bemutatón A Gazdagság című komédia stábját a Soproni Petőfi Színházban. Arisztophanész művét Katona Imre írta mai színpadra, a rendező Béres László.

Maszkos játékot tűzött műsorára a soproni teátrum a komédia évadában a műfaj őshazájából. Sok humorral, tánccal, mozgással, balkáni hangulatú zenével, a megszokottól eltérő  színpadi formavilággal, nyelvrendszerrel és persze a darabban rejlő erős társadalomkritikával. A különleges színházi élményt vastapssal jutalmazta a közönség.

A bemutató utáni fogadáson Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott: a darabválasztással, annak színpadra állítási módjával nem törekedett biztonságos sikerre a színház. Mint mondta, hordozott kockázatot a darab műsorra tűzése, ám ez a téttel bíró produkció végül meghozta a nyereséget az alkotók és a nézők számára. Értékes, érvényes előadás született, amelyben a soproni színészek az egész stábbal együtt újra bizonyították tehetségüket, nyitottságukat, alázatukat a hivatásuk iránt.

Béres László rendező hangsúlyozta: tudták, hogy nem lesz könnyű ennek a darabnak a próbafolyamata, kőkemény munkát végzett az egész csapat, mire megszületett az eredmény. Ő bízik abban, hogy a befektetett hatalmas alkotói energia megmozdítása a színészek és a nézők számára is maradandó élményt nyújtott. Úgy érzi, mondanivalójában, tartalmában, hatásában hiteles, a közönségnek befogadható produkció született meg.

Az előadás szünetében nyílt meg Szabó Katalin festőművész Gazdagság című tárlata, melyet Sass László önkormányzati képviselő nyitott meg.

Köszöntőjében hangsúlyozta, a gazdagság, mint szó, fantáziát csiklandó, mozgató, csábító. Sokrétegű tartalommal, témával bír. Hiszen gazdag lehet a termés, az ember, a képzelet, az illatok, az ízek, a művészetek, az irodalom, a zene. Jókai Mórtól egészen Presser Gáborig fordultak az alkotók ennek a szónak, s többrétegű tartalmának a kifejezéséhez. Így születtek meg érvényes, maradandó művek is.

Talán ezért sem véletlen, hogy Szabó Katalin tárlatának és ars poeticajának Weöres Sándor  Tíz lépcső című írásának első sorát idézhetjük: " Szórd szét kincseid - a gazdagság legyél te magad."

A sokoldalú, izgalmas alkotó pedig ezt tette most. A húsz kiállított munkája gazdag, változatos, készültek képek akrilltól, a grafikán át a kollázsig. A sokoldalúság, a képzőművészeti technikák széles körű alkalmazása  mindig  jellemezte a festőművésznőt, aki vegyészmérnök, s talán ezért érdekelte állandóan az anyagok viselkedése, engedelmessége. Számtalan egyéni és csoportos kiállításon vett már részt, tagja művészeti csoportoknak, a soproni közönség gyakran találkozhat képeivel.

A rendhagyó és jó hangulatú megnyitó végén Szabó Katalin felolvasta Weöres Sándor teljes írását a Tíz lépcsőről, majd Kónyai Flórián hegedűszólójával Migovics Zoltán tangóharmonika kíséretével a Ha én gazdag lennék című dal hangzott el.

A tárlat február 20-ig látható.
 

 

Fotók: Szalay Károly