Hírek - 2019. január 14.Istenek az égből, jelmezes fotókkal!

Célegyenesbe fordult Arisztophanész A Gazdagság című komédiájának stábja a Soproni Petőfi Színházban. Bepillantás Szalay Károly fotóinak a segítségével Ledenyák Andrea jelmezvilágába és a technikai háttérbe, amikor az Istenek majd fáklyák tüze között érkeznek a magasból hozzánk. A premier január 19-én lesz, a rendező Béres László.

Óriási izgalommal készülnek a soproni színészek arra, hogy a komédia évadában egy olyan művet mutassanak be a színpadon, amely a műfaj őshazájából származik. Ebben a színházi szezonban az országban csak Sopronban láthatnak a nézők eredeti görög komédiát. Béres László irányításával a csapat szeretné megmutatni, hogy 2500 év után a XXI. században is érvényes, igaz és sok tanulságot hordoz Arisztophanész műve.

Látványos, maszkos, sok mozgással, dalokkal teleszőtt előadás készül most Sopronban. Olyan produkció, amikor a műszaki stábnak köszönhetően valóban szó szerint az égből érkeznek a görög Istenek a színpadra, hogy elmeséljék: milyen az,  ha nem a fény, hanem a pénz vakítja el az embert.    

Az előadásban színpadra lép Szélyes Ferenc, Ács Tamás, Szőcs Erika, Savanyu Gergely, Papp Attila, Demeter Helga, Marosszéki Tamás, Molnár Anikó, Major Zsolt, Simon Andrea, Horváth Dávid és Kiss Noró. A jelmeztervező Ledenyák Andrea, a díszlettervező Katona Imre, a koreográfus Dávid Péter. A darabhoz Papp Gyula zeneszerző írt 17 dalt, színes stílusjegyekkel, amelyben dominálnak a balkáni motívumok, a szerb, albán és görög hangulati elemek.

A Gazdagság rövid tartalma: Plutosz a gazdagság és bőség Istene. A jóslat szerint akinek a házába belép, az „meggazdagszik.” Miután visszanyeri látását, vagyonossá teszi a szegényeket, és nyomorba dönti a gazdagokat. Ez a helyzet azonban hihetetlenül komikus, abszurdba illő változásokat idéz elő. Olyanokat, amely felborít egy egész társadalmat.

 

Híranyagok a honlapunkon az előadásról:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1122-a-gazdagsag-olvasoprobaval-kezdtek.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1141-a-gazdagsag-probafotok!.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1144-embertelen-penzember.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1136-istenek-csalodasa.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1143-olaszos-mozgasvilag.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1146-a-maszkok-titka.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1148-athina-drukkol-a-soproniaknak.html


 

 

 

Az  itt található linkre  kattintva izgalmas szempontokat fölvető írást olvashat az előadásról Németh Ervin, színházunk dramaturgja tollából.

 

Az első jelmezes próbán készült fotókat Szalay Károly készítette