Hírek - 2019. január 7.Olaszos mozgásvilág

A balkáni hangulatot idéző dalok és a prózai részek, valamint a maszkos játékok, azoknak humora egyaránt másfajta típusú mozgásvilágot, síkot hordoz magában, s ezt próbáltuk vegyíteni az előadásban - mondta Dávid Péter, aki Arisztophanész A Gazdagság című komédiájának koreográfusa. A produkció premierje január 19-én lesz a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Béres László.

 - Ma, 2019-ben már valójában nincsenek tiszta színházi műfajok, nehéz is rekonstruálni milyen lehetett annak idején a görög komédia játékstílusa. Béres Lászlóval együtt olyan közös kapcsolódási pontokat, színházi nyelvet kerestünk az előadáshoz, hogy tudjunk a XXI. század közönségének szólni, s a darab tartalma, üzenete működőképes maradjon. A világ a gyarlóságaival együtt sem változik, így az alaptéma ábrázolása - a pénz uralma, az ember hatalom és gazdagság iránti vágya, a kiszolgáltatott lelkek sorsa, egymáshoz való viszonya - ma is aktuális  - hangsúlyozta Dávid Péter, aki az elmúlt évadban a komáromi színházzal koprodukcióban készült A Zsugori című zenés komédia mozgásvilágát alakította ki.

A koreográfus hozzáfűzte: a maszkos játékhoz kapcsolódó jellemek megformálásához, bemutatásához az olasz komédiákra emlékeztető stilizált mozgást és játékot találtak ki. A szöveges részek hordozzák azt a fajta társadalom bírálatot és kritikát, amely megjelent az akkori görög komédiákban. Gyakorlatilag az ősi műfajnak ez volt az egyik közösséget védő küldetése. Ők ezt felerősítik a műben rejlő humorral, mert bizonyos élethelyzetekben a kiszolgáltatott kisember sorsa a hétköznapi életben hamar átfordul tragédiából komédiává. Amit ő nagyon izgalmasnak tart még ebben a munkában, hogy a darabban több Isten is felbukkan, az ő emberek közötti jelenlétük, útjuk fontos része, tükre a darabnak és a produkciónak.
 

ÍRÁSOK A HONLAPUNKON A KÉSZÜLŐ ELŐADÁSRÓL:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1136-istenek-csalodasa.html


https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1141-a-gazdagsag-probafotok!.html      

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1133-a-gazdagsag-penz-es-vaksag.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1122-a-gazdagsag-olvasoprobaval-kezdtek.html

Fotó: Pomezanski György