Hírek - 2018. december 18.Ausztriai együttműködés

Öt évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és az ausztriai Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda a leghűségesebb városban. A magyar fél német nyelvű operett-előadásokkal várja az osztrák-bajor nyelvterületről érkező nézőket, csoportokat, az első ilyen produkció Lehár Ferenc A víg özvegy című műve lesz 2019. júniusában.

A Liszt Ferenc Kulturális Központban megtartott sajtótájékoztatón Pataki András, a magyar cég ügyvezetője beszámolt arról: örömet és nem kis feladatot jelent számukra ennek a kulturális együttműködésnek a létrejötte, ám ehhez jó alapot adhat az elmúlt két esztendő dinamikus fejlődése. A felújított Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház turisztikai látogatottságát 16 ezerről negyvenezerre növelték. A barlangszínház nézőszáma 14 ezerről csaknem húszezerre emelkedett, s a számok a térség turisztikai bevételeiben jelentkeztek. Ez köszönhető volt annak is, hogy ebben az évben sokan Fertő-kártyával érkeztek a témaparkba.

A Gerberhaus Culturproduktionen 30 éve nagy, jelentős kulturális rendezvények, koncertek, operettprodukciók szervezője Ausztriában és Magyarországon. Most egy új kapcsolat kezdődik a két cég között. A fertőrákosi barlangszínházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. az elmúlt két évben dinamikusan nyitott az osztrák vendégközönség felé több műfajban. A szomszédainknál nagyon kedvelt német nyelvű operettek műsorra tűzésével is várta a külföldi közönséget. Ez felkeltette a turisztikával foglalkozó osztrák szakemberek, kulturális menedzserek figyelmét annak tükrében, hogy a hungarikumnak számító operett mindkét nyelvterületen nagy népszerűségnek örvend. A mostani együttműködésnek köszönhetően minden évben német nyelvű operett-előadásokkal várják a soproniak az osztrák-bajor nyelvterületről érkező nézőket, csoportokat. A következő szezonban Lehár Ferenc A víg özvegy című előadása készül ennek a szerződésnek köszönhetően. Az előadásban színpadra lép Lukács Anita, Füredi Nikolett, Vadász Zsolt, Domoszlai Sándor, Szolnoki Tibor, Zsadon Andrea, Mikó István és a soproni társulat több népszerű tagja. Az előadást németül játsszák jövő nyáron, majd ősztől a soproni színház műsorába is bekerül magyar nyelven.

Sepp Schreiner, az ausztriai Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda tulajdonosa elmondta, cégük a rendszerváltás óta jelent meg a magyar kulturális piacon, a térséggel tíz éve ismerkedtek meg, most pedig egy új kapcsolat alakult ki a fertőrákosi barlangszínházzal. A játszóhely számtalan előnyöket tartogat az osztrák vendégeknek. Mivel fedett, nincsenek kiszolgáltatva az időjárásnak az ide szervezett események, különleges atmoszférája vonzó és gyakorlatilag a játszási időt rugalmasan tudják így kezelni. Ők ezért színes programokat kínálnak a csoportjaiknak, amelynek része a gasztronómia és a kultúra. Ezért az előadások ennél a produkciónál este fél hatkor kezdődnek, hogy utána még a vacsora is kényelmesen beleférjen a programba, illetve matinét is hirdetnek ebéd előtt délelőtt tíz órára. Fő célközönségük a műfajt szerető ötven év feletti korosztály. A Gerberhaus Culturproduktionen biztosítja ezeknek a német nyelvű operetteknek osztrák piacon történő értékesítését és teljes körű marketingjét, középtávon pedig a magyar kulturális látványosság piaci pozicionálását is erősíti a német nyelvterületen, mert az a tapasztalatuk, hogy ez a játszóhely és a témapark nem annyira ismert az ausztriai nézők között. Az együttműködés aláírásával a felek szeretnék, hogy növekedjen a külföldi kulturális vonzereje a fertőrákosi témaparknak és barlangszínháznak.
 

Fotók: Szalay Károly