Hírek - 2018. december 16.A Gazdagság: pénz és vakság

Gőzerővel próbálják Arisztophanész A Gazdagság című komédiáját a Soproni Petőfi Színházban. A nézők számára különleges élményt nyújtó bemutató január 19-én lesz, a rendező Béres László.

A soproni teátrum a komédia évadában egy eredeti görög komédiát tűz műsorára a műfaj őshazájából. Ebben a szezonban országos érdekességként tekinthetik meg a nézők ezt az előadást.

Arisztophanészt korának legnagyobb írói között emlegetik. Egy olyan komédiatípusnak volt a mestere, amelynek nem akadt igazi folytatása sem az ókori, sem a későbbi európai irodalmakban. Gyúnydal gyökerű ókomédiákat írt. Maró, gunyoros humora, abszurd helyzetleírásai, szatirikus élcelődései, kritikai szemlélete gyakorlatilag már akkor megteremtették a politikai kabarét. Kreónt, a nagy athéni államférfit annyira kifigurázta egy darabjában, hogy az a szolgáival megverette. Erre Arisztophanész még gyilkosabb poénokkal tette nevetségessé a humort nem méltányló népvezért.
 

Katona Imre
Fotó: Szalay Károly

- A mű eredeti címe Plutosz (Plutosz a Gazdagság Istene a görög mitológiában, aki vakságban szenved és ezért nem képes jól megválogatni a pártfogoltjait.) Arisztophanész csodálatos vígjátéka mulatságos helyzetekben tárja elénk az emberi természet és a pénz különös viszonyát, mely örök mozgatórugója a világnak. Szinte úgy tűnik, hogy a pénz istenének története a máról közvetít tapasztalatokat és hozzánk szól, friss, sziporkázó hangon. Igyekszünk feleleveníteni a hajdani színházünnep elsöprő hangulatát, melynek nyomait mindmáig őrzik a karneválok és farsangi vigasságok- mondta Katona Imre, aki Arany János fordítása alapján írta mai színpadra a komédiát.

Mikó F. László képzőművész 24 maszkot készített a produkcióhoz. Az előadáshoz Papp Gyula zeneszerző írt 17 dalt, színes stílusjegyekkel, amelyben dominálnak a balkáni motívumok.

Az előadásban színpadra lép Szélyes Ferenc, Ács Tamás, Szőcs Erika, Savanyu Gergely, Papp Attila, Demeter Helga, Marosszéki Tamás, Molnár Anikó, Major Zsolt, Simon Andrea, Horváth Dávid és Kiss Noró. A jelmeztervező Ledenyák Andrea, a díszlettervező Katona Imre, a koreográfus Dávid Péter.