Hírek - 2018. november 18.Kabarék, kalandok Rejtővel

Dokkmunkás, illatszerárárus, foszfátbányász, sztepptáncos, heringhalász, lócsutakoló, építőmunkás, vándor cirkuszos, gobleinkereskedő, újságíró. Egy megejtő személyiség, akit P. Howard és Gibson Lavery álnéven is ismer a világ. Számunkra Rejtő Jenő, a megejtő irodalmi klasszikus. Kabaréi és kalandjai már láthatók a Soproni Petőfi Színházban Pataki András rendezésében.

Rejtő Jenő szellemiségét idézi meg a szórakoztató rendhagyó est, kabaré, melyet Varga Róbert újságíró állított össze és írt színpadra. A produkció egyúttal tiszteleg a népszerű, tragikus sorsú, viharos életű magyar író előtt, aki rövid, alig 38 évig tartó földi pályafutása alatt összesen 120 bohózatot, jelenetet, villámtréfát és 42 regényt írt. Bár darabjait játszották, regényei sikeresek voltak, volt olyan hónap, amikor 2000 pengőt keresett, bohém életmódja és kártyaszenvedélye miatt mégsem volt soha pénze.Ő az egyetlen ponyvaíró, akit az irodalomtörténet is értékel. Igaz, utólag. Könyvei csak 1960 után jelenhettek meg, azóta viszont nem csökken népszerűsége. Olvasottsága Jókaiéval vetekszik. A legenda szerint a Japán kávéházban Rejtő egy-egy írásával fizetett, s azt vitte a kifutó a kiadóhoz, hogy abból fizesse ki az étkezése árát. (Nagyon gyorsan írt, először kézzel vetette papírra műveit, csiszolt rajtuk, azután diktálta le azt a gépírónőinek, akik nem nevethettek diktálás közben.) Ebben a környezetben elevenedik meg a viharos élete az írásai, regényrészletei, versei, novellái, kabaréi tükrében, hol mulatságosan, máskor megrázó őszinteséggel a fájdalmas, szegénységgel nehezített útkeresései közben. Az persze a mai napig vita tárgya, hogy járt-e egyáltalán a légióban, de aki meghallja az a mondatot, hogy "Uram, a késemért jöttem!", az úgyis tudja erre a választ.

Rejtő Jenő szerepében Ács Tamás színművész látható, akivel együtt komédiázik Molnár Anikó, Simon Andrea, Szőcs Erika, Major Zsolt, Papp Attila és Savanyu Gergely.

A zongoránál Papp Gyula, a Mini és a Skorpió együttes legendás billentyűse, a P.Mobil, a Dinamit tagja, a magyar rockzene Hammond orgonás ikonja, aki százharminc lemez közreműködésében vett részt szerzőként vagy alkotóként gazdag pályafutása alatt. A koreográfus Szakál Attila, a jelmeztervező Szélyes Andrea.

 

Fotók: Szalay Károly