Hírek - 2018. október 18.Zsadon Andreát ünnepeltük

Születésnapja alkalmából Zsadon Andreát köszöntötte az Egy éj Velencében című operett stábja a darab sajtó napján, alaposan meglepve ezzel a művésznőt a Soproni Petőfi Színházban. Ifjabb Johann Strauss művének a bemutatóját október 20-án tartják este hét órakor.
Zsadon Andreát a sajtó nap elején köszöntötte a stáb

Zsadon Andrea, aki a mű magyar szövegét írta és művészeti vezetőként is jegyzi az előadást, mindemellett Agricola udvarhölgy szerepében színpadra lép, a kis megható ünnepség után elmondta: a magyar változatban egy pici korrajz is megtalálható komédiába rejtve. A jól játszható szerepek, helyzetek mind biztosíthatják, hogy a közönség és a színészek egymásra találhassanak, ők erre törekedtek a közös munka közben. Reméli, jó és emlékezetes játékot láthatnak a nézők.

- A zenés színházi műfajnak léteznek szabályai, kötöttségei, lényeges a pontos, feszes ritmus, a koreográfia, a dialógusok tempós kijátszása, s ehhez jó alapot adott az operett német nyelvű nyári előadása, amikor is remekül dolgoztunk együtt a stábbal. Ez szeretnénk még fokozni - tette hozzá Szolnoki Tibor. Ő szintén művészeti vezetője a produkciónak, s játssza is benne Pappacoda szakács szerepét. Hozzáfűzte, Strauss muzsikája, a zenekar, az énekesek fantasztikus teljesítménye, a hangzásvilág fontos ahhoz, hogy a műfaj hitelesen szólalhasson meg a kőszínházban is.

Az előadásban Caramellot, a herceg borbélyát Vadász Zsolt alakítja. A mű és a szerep nem ismeretlen számára, hiszen annak idején az Operettvilág Együttesben már megformálta ezt a figurát. A darab szálait mozgatja, okozza a konfliktusokat, miközben a saját csapdájába kerül bele. Magyarul, németül, sőt, a Kassai Nemzeti Színházban szlovákul is játszott a szerző népszerű operettjében, még a herceg szerepét is megformálhatta. Ahogy megfogalmazta: egy vidám, komikus félreértésekre épülő szórakoztató művet láthat a közönség, amely az élet szépségét, könnyebbik részét ábrázolja, klasszikussá vált Strauss dallamokkal együtt.

A herceget alakító Domoszlai Sándornak sem ismeretlen az Egy éj Velencében, hiszen németül és magyarul is játszott a műből készült előadásokban. Mint mondta, jól érzi magát Sopronban, a produkcióban. Egy nőcsábász világfit mutathat meg a nézőknek, s akit ezúttal kicsit csőbe húznak.

Anninat, a halászlányt váltott szereposztásban Denk Viktória és Sipos Marianna operaénekesek, énekművészek alakítják, akik először dolgoznak Sopronban. Mindketten remekül érzik magukat a csapatban, s az általuk megformált karakter is közel áll hozzájuk, énekesileg, humorban, vagányságban, talpraesettségben, személyiségben.

Ciboletta szerepét Teremi Trixi formálja meg. Ő is jól ismeri már Straussnak ezt az örökzöldjét, játszott is benne régebben is. Nagyon kedveli a temperamentumos, tűzről pattant figuráját, örül annak, hogy újból visszatérhetett Sopronban játszani. Várja már a közönséggel a találkozást.

A produkcióban a soproni társulat ismert művészei: Savanyu Gergely, Ács Tamás, Molnár Anikó, Papp Attila, Major Zsolt, Farkas Tamás, Szalai Dóra, Rovó Péter, Galkó Balázs, valamint Szabó László lépnek még színpadra, kiegészülve a népes kórussal. A koreográfus Demcsák Ottó, a díszlet Frieder Klein,  a jelmez Tóth Barna nevéhez fűződik. A zenei vezető és karmester Oberfrank Péter, a másik karmester Tassonyi Zsolt.
 

Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea az általuk 1992-ben alapított Operettvilág Együttessel mutatták be prof. dr. Robert Herzl rendezésében az Egy éj Velencében című produkciót a 2000-es évek közepén. A Soproni Petőfi Színházban is az eredetileg színpadra állított előadás alapján dolgoztak.

 

A Soproni Petőfi Színház fotógalériája az előadásról itt:

https://www.soproniszinhaz.hu/galeria/71-ifj.-johann-strauss-egy-ej-velenceben.html

Fotók: Torma Sándor

Velencei ajándékként, ráadásként, Nyikos Péter fotói az előadásról:

Fotók: Nyikos Péter