Hírek - 2018. október 6.Júlia Bécsben járt

Bécsben mutatkozott be a Soproni Petőfi Színház Mindörökké Júlia című színpadi játéka, a darab Szendrey Júlia életéről szól, az előadást novembertől középiskolás és felsős bérletben tűzi műsorára a leghűségesebb város teátruma. A rendező Pataki András.

A Molnár Anikó és Papp Attila színművészek által életre keltett produkció minden egyes mondata valóságos, a költő és feleségének fennmaradt leveleiből, napló-töredékeiből, verseiből, írott szövegrészletekből, újsághírekből és Arany János költeményeiből áll. A színpadi játék szerkesztője-írója, Németh Ervin dramaturg három képben mutatja be Szendrey Júlia és Petőfi Sándor kapcsolatát, központba állítva a költő feleségének sorsát, boldogságkeresését, majd boldogtalanságát, elmagányosodását, ugyanakkor felvillantja az asszony lelki gazdagodásának, kiteljesülésének, önmagára találásának viszontagságos útját is.


A színpadi játékot most a soproni színház és a bécsi Európa-Club együttműködésének köszönhetően láthatták az osztrák városban, a Collegium Hungaricumban. Pataki András rendező fontosnak tartja, hogy az elsősorban fiatalok számára készült előadással, izgalmas vállalkozással az eddig ismert forradalmi hevületű költő mellett egy emberarcúbb Petőfi Sándort ismerhetnek meg a nézők. Szendrey Júliáról pedig az általános vélekedés szerinti egyoldalú kép mellett, amely inkább ítélet, felvillan mindaz, valójában mit és hogyan élt át a költő halála után. A rendező kiemelte: egyetlen egy fikciós mondat nem hangzik el a szerkesztett, színpadra írt műben és ez teszi igazán különlegessé, egyedivé, igazzá ezt a feldolgozást.  

Az előadásban látható Szendrey Júlia és a költő találkozása, szerelmük kiteljesedése, amely egyben a fiatal asszony felnőtté válását is jelenti gyermekáldásukkal együtt. Petőfi Sándor halála után a bizonytalanná vált özvegy a fájdalom, a meg nem értettség és öngyilkossági gondolatok között egy másik kapcsolatban őrlődve keresi önmagát, a menedéket, a kapaszkodót a boldogsághoz, a világhoz, amely idegenként, megbélyegezve tekintett rá. Mindvégig megtartva a Petőfi nevet családi életében megjárja a mélységeket úgy, hogy életének utolsó pillanatáig gondoskodik időközben megszületett gyermekeiről. Gyógyíthatatlan betegséggel küzdve, magányosan, a halállal viaskodva apjának írt megrázó erejű, őszinte vallomásában találja meg végül önmagát, útjának beteljesedését

A soproni előadások után Szálinger Balázs József Attila-díjas költővel Petőfi Sándorról, életútjáról, költészetéről beszélgethetnek a fiatalok.

 

Fotók: Szalay Károly