Hírek - 2018. október 2.Jelenetek egy házasságból

Felvidéki színészházaspár előadásában láthatják a nézők október elejétől Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című művéből készült színpadi játékot a Soproni Petőfi Színház stúdió színpadán, a Liszt Ferenc Kulturális Központban. Johant Gál Tamás, Mariannet Kiss Szilvia alakítja. A rendező Pataki András. A sajtónap előtt mondatvadászatra indultunk a két főszereplővel a próbák közben.

- Teljesen képes vagyok elvonatkoztatni attól, hogy a feleségem a partnerem, sőt, inkább segít. Biztonságban érzem magam. Annyira megbízunk egymásban, vakon ismerjük a másik mozdulatait, gondolatait, hogy tudom, ő a legnagyobb pácból is ki tud rántani. Játék közben azt a színésznőt látom magam előtt, akivel bármikor ugorhatok a magasban védőháló nélkül is – mondta Gál Tamás arra a kérdésünkre, hogy mennyire nehéz ezt a darabot úgy játszania, hogy a felesége a partnere.

Gál Tamás úgy gondolja: a darabban Johan boldogságkeresése közben összekeveri a szabadságot a pillanatnyi, néha anarchiába hajló és múló örömök hajszolásával. Pedig a lélekkel foglalkozik, docens egy pszichotechnikai intézetben, mégsem ismeri még önmagát sem.

- Ő azt hiszi, mindent tud az életről, kilép a házasságából. Valami újat és őrültet akart átélni, és nem vállalja azt, hogy ebben a felesége legyen a partnere, pedig szereti őt. Megsebzik, gyötrik egymás, harcolnak a másikkal, és csak későn jönnek rá, ha megbeszélték volna a kapcsolatukat, akkor újraépíthették és tanulhatták volna magukat, az egész házasságukat. Hiszen a házasságban is meg lehet találni a belső szabadságot, amit Johan keres, a boldogság gyakorlatilag Marianne lelke és a megbékélésük – emelte ki Gál Tamás.

Felesége, Kiss Szilvia is úgy érzi, Marianne és Johan legnagyobb problémája talán az, hogy nem hallották meg idejében a másik hangját ebben a kapcsolatban, csak az énjük vezeti őket.

- Azt hiszem a szerelem, a szeretet mellett a legfontosabb egy kapcsolatban a kommunikáció, hogy mindent megbeszéljenek egymással a társak, ne legyenek elfojtott, ki nem mondott gondolatok, mert mindez az elhidegüléshez vezet. A másik lelke, a törődés, a beszélgetés a fontos. Egy házasság nem azzal ér véget, hogy papírt kap az ember róla, azzal kezdődik az igazi harc a másikért, napi szinten is, hogy akarjuk és becsüljük a másik szeretetét, és mutassuk is ki ezt. Érdemes a parazsat táplálni, mert így a láng mindig hamar megjelenik. Őszinteségben kell élni, ami nem könnyű a mai, rohanó világban, és sok energiát is igényel, de többszörösét kapja így vissza az ember – mondta Kiss Szilvia hozzátéve, hogy Johan és Marianne története annyira tűpontosan mutatja meg a kapcsolataink buktatóit, amikor egy házasságban két ember már nem egymásért él, hanem egymás mellett elmenve, hogy amikor készült a szerepre, és körbenézett maga körül, több ilyen példát is látott.  Pataki András rendezővel rengeteg időt töltöttek az elemzésekkel, kik ezek az emberek, milyen az előéletük, mitől roppan meg a kapcsolatuk, mi rejlik a feszültségeik, az egyre inkább felszínre törő agresszivitásuk, a másikkal szembeni könyörtelenségük mögött, hová futhat mindez ki, s ez mennyire változtatja meg a kapcsolatukat, lelküket.

A SOPRONI PETŐFI SZÍNHÁZ, A CSALLÓKÖZI CSAVAR SZÍNHÁZ, A MIKHÁZI CSŰRSZÍNHÁZ, A FORRÁS SZÍNHÁZ ÉS A MALOM SZÍNHÁZ KOPRODUKCIÓJA októbertől látható a Soproni Petőfi Színház felnőtt bérletében.

A csapat rövidesen sajtónapon mutatkozik be a média képviselőinek.

 

Promóciós képek: Torma Sándor