Hírek - 2018. szeptember 30.Nyílt nap Velence jegyében

Az Egy éj Velencében című előadáshoz kapcsolódóan tartott hatalmas sikerű nyílt napot a Soproni Petőfi Színház szombaton. A hagyományos rendezvény legnépszerűbb programja a kulisszajárás volt, miközben újra lecsapott a műsorfüzet-kommandó, átmeneti térkeresztelés is zajlott ezen a délutánon és este pedig báloztak a színészek.

A népszerű színházi esemény idén a KultTereK nagyszabású és egyedülálló városi rendezvény részeként valósult meg, s nagy tömegeket vonzott. A nyílt napon a színház előtti Petőfi teret erre az egy délutánra átkeresztelték Szent Márk térre, miközben fúvószenekar és mazsorettek szórakoztatták az embereket. A közönséget Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte, majd dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere megnyitóbeszédében kiemelte: érték, ahogy a civil szervezetek, segítők, önkéntesek nagy számban álltak a sikeres KultTereK esemény mögé. Sopron megmozdult és ez figyelemre, tiszteletre méltó, hogy így is szeretnének a városért tenni az itt élők.

A központi szökőkútnál egy velencei dalokat játszó zenekar dallamaira Gondolat-gondolák vitték az üzeneteket, míg a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség segítségével egy igazi Laser radial osztályhoz tartozó vitorlás horgonyzott le a térre. Friedl Máté egykori versenyző, aki ezzel a hajóval országos ifjúsági bajnokságon ért már el negyedik helyet, elmesélte az érdeklődőknek, miért nehéz ezt a vitorlást technikásan kormányozni, legyen szó akár a balatoni vagy az adriai kiszámíthatatlan széljárásról.

A színház erkélyén népszerű operett dallamokat énekelt Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea, ők a művészeti vezetői az Egy éj Velencében című produkciónak, amely a soproni teátrum nyitó előadása lesz október 20-án, a komédia évadában. Savanyu Gergely színművész nem csak házigazdaként szórakoztatta a közönséget - sőt, el is kalauzolt egy csoportot a kulisszák mögé - hanem dalolt is, még pedig szólóban és állandó fellépő partnerével, Simon Andreával. Nagy tapsot kaptak ők is, akár Sopron Balett két tagja, akik a Zenta, 1697. című új magyar rockoperából táncoltak el egy részletet.

A kulisszajáráson Németh Ervin dramaturg és Kovács Ferenc műszaki vezető mesélt arról, hogyan is készülnek az előadások, mi mindent rejt a színpad titokzatos világa, miközben a teátrum előtt a színitanodások is bemutatkozhattak.

Sokan voltak kíváncsiak a nyílt napra alakult színészzenekar, a Sopron Musical Band első fellépésére. Simon Andrea, Papp Attila, Rovó Péter, Kiss Noró, Szabó László az elmúlt évadok zenés előadásaiból választottak dalokat. Így a közönség hallhatta a Kabaré,  az Evita, az Aida, A dzsungel könyve, a My Fair Lady, A bábjátékos , az Ármány & szerelem, valamint a SingSingSing produkciók egy-egy ismert slágerét.

Az estet színészbállal zárták. A támogatói bálnak a Solo Étterem adott otthont. A rendezvény célja a szórakozás mellett a segítség volt.  A bevételből a szervezők az elhunyt Horváth László színész barát, kolléga családját segítették. Az esten jelen lévő gyermekei meghatottan vették át az ajándékcsomagokat Pataki András igazgató-főrendezőtől, a bál fővédnökétől.

A színészbálon adták át hivatalosan az idén Sopronban alapított Honda Kudo művészeti díjakat. A közönség szavazata alapján minden évadban egy színész és egy táncos veheti át az elismeréseket, amelyeknek összértéke 1500 eurós fellépési lehetőség volt a színészbálon. A nézők döntése alapján a legjobb színművész vagy táncművész 1000 eurós pénzjutalomban részesül szezononként a Petőfi Színházban.  Amennyiben a legtöbb szavazatot színművész kapja, akkor a legjobb táncos 500 eurós elismerésben részesül és fordítva is igaz ez. Idén Savanyu Gergely színművész és Szalai Dóra táncművész kapta meg a Honda Kudo művészeti nívódíjakat, melyeket Király Tibor ügyvezető adott át a mostani fellépésük előtt.

A Honda Kudo azért is alapított díjat, mert mint üzleti szereplő fontosnak érezte, hogy a város kulturális életének értékei mellé álljon, kifejezze a minőség, a színvonal, a művészi teljesítmény elismerésre, megbecsülésre méltó.  A cég példaértékű társadalmi szerepvállalásával, a díj megalapításához nyújtott támogatásával, segítségével ebben a formában szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a művészeti mecenatúra is megjelenjen a soproni kulturális életben, lokális gondolkodásban.

A jó hangulatú színészbálon Horváth Zsuzsa színművész is énekelt egy dalt a színházról zenei kíséret nélkül és éjfél után pedig megérkezett meglepetésvendégként Vastag Tamás, aki igazi bulihangulatot varázsolt a táncparkettre.

A bálon a Tequila zenekar muzsikált és több értékes tombolaajándék is gazdára talált. A két fődíj, a DRK 50 ezer forintos vásárlási utalványa és Mezei Zsuzsa budapesti festőművész egy alkotása volt. Utóbbit a művész személyesen adta át. 


 

 

Bevetés előtt a jelmezes műsorfüzet-kommandó
A táncosok az egri fellépésük után már Sopronban indultak el a közönséget invitálni az előadásokra
Szőcs Erika ajánlja az évadot
Papp Attila sok műsorfüzetet osztott szét
Simon Andrea hívja a nézőket a komédia évadára
Kicsik és nagyok együtt olvasták a műsorfüzetet
Szabó Barbara Szofia és egy kiránduló csoport
Kíváncsi a közönség a komédia évadára
Molnár Anikótól is sokan megköszönték a műsorfüzetet
Horváth Renáta a táncos előadásokat is a közönség figyelmébe ajánlja
Németh Ervin a piacon
Megnyitó térkeresztelővel: Pataki András és dr. Fodor Tamás
Térzene az erkélyről
Fontos a jó karmester
Mazsorett a nyitányon
Jó hangulatú tánc a közönség körében
Sokakat vonzottak a programok
Az érdeklődők egész délután megtöltötték a teret
Megtelt a tér
Gondolat-gondolák
Tértotó értékes nyereményekért
A kulisszajárásra regisztrációval lehetett bejutni
Gondolák indulás előtt
A merítő jól jött most
Friedl Máté és a vitorlása
A hangulat Velencét idézte dallamokban is
Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea
Bemutató a Zenta, 1697. rockoperából
A rockopera a következő évadban Sopronban látható
Nagy tapsot kapott a táncos bemutató
Sokan jöttek el a színészzenekar koncertjére
Hangol a zenekar: Simon Andrea, Kiss Noró, Rovó Péter, Szabó László, Papp Attila
Kiss Noró, Simon Andrea, Rovó Péter, Papp Attila
Tanoda-arctorna
Színpadon a közönség
A kulisszajárás volt a legnépszerűbb program
Kovács Ferenc műszaki vezető a zenekari árok felett
A színház világa varázslatos hely, a nézőket érdeklik a titkok
A Honda Kudo művészeti díj átadása a színészbálon: Király Tibor ügyvezető, Szalai Dóra, Savanyu Gergely és Pataki András
Szalai Dóra tánca
Savanyu Gergely énekel
Egy kis segítség -táncban
Simon Andrea és Savanyu Gergely
Horváth Zsuzsa
Vastag Tamás
Tánc a parketten
Mezei Zsuzsa adta át a festményét
Fotók: Szalay Károly