Hírek - 2013. október 6.Két úr szolgája - Fotókkal

Carlo Goldoni Két úr szolgája című komédiájának premierjét tartják október 5-én este hét órakor a Soproni Petőfi Színházban. Az előadás rendezője Katona Imre. Torma Sándor fotói a főpróbán készültek.
A Kisalföld így ajánlja az előadást::

"– Több évet éltem Olaszországban, alaposan megismerkedhettem a commedia dell’ arte, a XVI. század közepén Itáliában kialakult rögtönzött színjáték hagyományaival, amely azóta is színházi diadalmenet. Így mertem hozzányúlni a komédia műfajának egyik koronázatlan királya, Carlo Goldoni igen népszerű darabjához . A Két úr szolgája a komédia etalonjának számít sokrétű társulati igényével; olyan, mint a tragédiáknál a Hamlet. – vallotta a rendező, Katona Imre, aki újrafordította a művet.
Az idei programkínálatunkat a klasszikusok évadának neveztük el. E művel is világszínházi tradíciókhoz kapcsolódunk – hangoztatta Pataki András színigazgató. – A commedia dell’ arte alapvetésnek számít, s a színtársulat fiatal vonulatának ad lehetőséget a kibontakozásra. Érdekessége az előadásnak, hogy ilyet csak akkor láthatna a nagyérdemű, ha szerencsés pillanatban jár Itáliában.
– Katona Imrével már dolgoztam együtt korábban is. Nagy öröm volt számomra, amikor felkért, játsszam el Beatrice szerepét – mondta Pilnay Sára, a Kaposvári Egyetem színművész szakának harmadéves hallgatója. – A szerep kihívása abban áll, hogy férfit is, nőt is kell alakítanom darabbeli szerelmem megmentése érdekében.
Papp Attila eleveníti meg Arlecchinót, aki akaratán kívül két urat próbál meg szolgálni. A rendező, Katona Imre szerint nincs még egy olyan végtelen műgonddal megáldott szín- művész hazánkban, aki jobban tudna élni e karakter sajátosságaival a színpadon. Papp Attila úgy fogalmazott: „pályafutásom során még nem volt ilyen fajsúlyos szerepem".

Carlo Goldoni
Két úr szolgája
komédia


SZEREPLŐK:

Arlecchino – Papp Attila
Smeraldina – Molnár Anikó
Pantalone – Savanyu Gergely
Clarice, Pantalone leánya – Szlúka Brigitta
Dottore – Horváth László
Silvio, ennek fia – Ács Tamás
Beatrice, torinoi hölgy – Pilnay Sára e.h.
Folrindo Aretusi, a szerelme – Horváth Andor
Brighella – Sárdy Zoltán
Pulcinella, hordár – Czár László
Tartaglia, hordár – Ács Tamás
Scapino, pincér a vendéglőben – Czár László
Pincérlány – Balogh Fanni
Szállodai pincér – Madár K. Zoltán
Zenész – Papp Gyula

Fordította és mai színpadra alkalmazta: Katona Imre
Zene: Antonio Vivaldi
Díszlet- és jelmeztervező: Laczó Henriette
Koreográfus: Demcsák Ottó (Harangozó-díjas)
Súgó: Simon Andrea
Ügyelő: Madár K. Zoltán
Rendezőasszisztens: Kincses Kata
Rendező. Katona Imre
A színészek elkalauzolják a nézőket Velence csodálatos világába, ahol természetesen felbukkannak egy itáliai bohózat jellegzetes figurái, a bajbajutott és sorsüldözött szerelmesekkel együtt. A sok kacagtató galiba, cselvetés és személycsere után pedig természetesen minden jóra fordul. Klasszikus komédia, klasszikus commedia dell'arte sítlusban a nagy klasszikusok évadában a Soproni Petőfi Színházban.