Hírek - 2018. augusztus 22.Egy éj Velencében: az aranykor

Az operett aranykorának kiemelkedő alkotása az Egy éj Velencében. Ifj. Johann Strauss műve augusztus 24-én, 25-én, 26-án látható a fertőrákosi barlangszínházban németül, majd ősztől magyarul a leghűségesebb város teátrumában. A produkció művészeti vezetői Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea.

Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea az általuk 1992-ben alapított Operettvilág Együttessel mutatták be Prof. Dr. Robert Herzl rendezésében az Egy éj Velencében című produkciót. A Soproni Petőfi Színházban is az eredetileg színpadra állított előadás alapján dolgoznak.

A mű 1883-ban keletkezett és a legkülönbözőbb átdolgozásokban játszották azóta. Még úgy is, hogy nem csak a szerző által írt dalok kerültek be az előadásokban. A két művész Sopronban most ahhoz a zenei változathoz tért vissza, ami az ősbemutatón elhangzott, azaz, ahogy Strauss eredetileg megírta az operettet.

A művészeti vezetők viszik tovább Prof. Dr. Robert Herzl szándékát abban is, hogy  a velencei komédia és a bécsi külvárosi bohózat vígjátékaként szövik össze az előadást. Így találkozik a szórakoztató zenés színház határokat feszegető mesterművében egyedülálló összhangban a keringő és tarantella, a polka és canzonetta egy karneváli éjszakán.

A történet szerint a velencei szenátorok felháborodva beszélik egymással, a szenátus morális okokból megtiltotta, hogy a hercegi álarcosbálon bármelyikük is részt vehessen. A tiltás ellenére mégis mindenki ebbe a bálba és a velencei Szent Márk tér karneváli forgatagába készül. Annina - a halászlány, Pappacoda - a makaróni séf, Caramello - az urbinói herceg borbélya, Ciboletta  - Delacqua szenátor feleségének szobalánya, Enrico – hajóskapitány, és összes jó barátjuk. Maga az urbinói herceg és bizalmas szolgája, Centurione is. Itt kezdődik a bonyodalom, amelynek kibontakozása közben végül a herceg kezéből két nő is kicsúszik, s a csábító ez egyszer a rövidebbet húzza.

A soproni előadásban a műfaj kiemelkedő sztárénekesei láthatók. Domoszlai Sándor, Vadász Zsolt és Teremi Trixi is jól ismeri a művet, hiszen különböző szerepekben már játszottak a darabban. Velük lesznek Denk Viktória és Sipos Marianna operaénekesek, énekművészek, valamint a soproni társulat ismert művészei Savanyu Gergely, Ács Tamás, Molnár Anikó, Papp Attila, Major Zsolt, Farkas Tamás, Szalai Dóra, Rovó Péter, Galkó Balázs. A koreográfus Demcsák Ottó, a díszlet  Frieder Klein  /Opernhaus  Graz/ a jelmez Tóth Barna nevéhez fűződik.

Az előadás a Soproni Petőfi Színház új évadában felnőtt bérletben magyarul tekinthető meg. A magyar szöveg Zsadon Andrea, a versek Miklós Tibor munkái.