Hírek - 2013. október 8.Szólt az ember - Érkeznek Jordán Tamásék

- Egy szeretetéhes, tétován kereső, kiszolgáltatott fiatalember küzdelmeinek, gondolatainak segítségével egyfajta beszélgetés ez az est a közönséggel - mondta Jordán Tamás, aki Huzella Péterrel együtt a Szólt az ember című József Attila műsorával lép fel október 12-én (szombaton) este fél nyolckor a Soproni Petőfi Színház pódiumbérletében a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.
A Kossuth-díjas Jordán Tamás elmondta: címek nélkül egybefüggő monológgá fűzte össze a verseket, prózában és dalban szólalnak meg azok. A népszerű színművész örülne annak, ha sok fiatal ülne a nézőtéren, hiszen József Attila mindig aktuális, örökérvényű témákról írt, a gondolatai segítségével egy kevésbé ismert kép is kialakulhat róla a felnövekvő generációban. Olyan arcát szeretné megmutatni a költőnek, amelyet sokan nem ismernek. Ennek a műsornak az alapjai harminc éve születtek meg, a színművész Sebő Ferenc és Huzella Péter kíséretével lép színpadra azóta is.
- József Attila a legigazabb magyar költő volt, nekünk írt olyan nyelvezettel és megrázó őszintéséggel, lelki töltettel, amely a mai napig hatni, élni tud bennünk. Aki nem érti őt, az nem érti önmagát sem - hangsúlyozta a Kossuth-díjas Huzella Péter, aki hozzáfűzte, épp most gondolkodott azon, hogy rá azok a költők voltak nagy hatással, akik fiatalon haltak meg. Így Villon, Jeszenyin és József Attila is ezek közé tartozott, s amikor ő fiatal korában találkozott verseikkel, általuk beépült a lelkébe a belső nyitottság, a lendület, az alkotói érzékenység, amely segített abban, hogy mindig frissen tudja látni, szemlélni a világot az egyetemes értékrendek mellett.
Jordán Tamással az 1970-es évek közepe óta ismerik egymást, szerinte a színművész úgy tudja lenyűgözően tolmácsolni József Attila gondolatait, hogy mindig azt tapasztalhatja a néző, mennyi mindent nem is tud a költőről. Számára erről is szól ez az est, ahol szól az ember a nézőkhöz, a lelkükhöz.


Fotó: Torma Sándor