Hírek - 2018. augusztus 11.Egy éj, Velence: Strauss titkai

Ha nem rivalizál édesapjával ifjabb Johann Strauss, talán nem is írja meg az egyik legnagyobb sikerű nagyoperettjét az Egy éj Velencében címűt. Az előadás augusztus 24-én, 25-én, 26-án látható a fertőrákosi barlangszínházban németül, majd ősztől magyarul a Soproni Petőfi Színházban.

A Strauss családban zajló verseny apa és fia között számtalan remekmű kiváló táptalajaként vonult be a zenetörténetbe. Ifjabb Johannt banki pályára szánták, de ő titokban vett hegedűórái után remek komponistává vált és húszévesen már édesapja vetélytársaként lépett színpadra. Ez a verseny a családfő haláláig tartott. Formálisan ugyan egy idő után kibékültek, de az ifjabb Strauss soha nem csatlakozott az idősebb zeneszerző, az udvari bálok igazgatójának, karmesterének zenekarához, hiába hívták oda.

Az idősebb Strauss művei közül talán a legismertebb a Radetzky-induló, míg fia forradalmasította a műfajt, megteremtette a "táncoperettet", amelyben a tánc hordozza a cselekmény fő részét. Új dimenzióba helyezte a stílust. A Kék Duna keringővel pedig korszakosan tarol a mai napig. (Érdekes, ez a műve a bécsi bemutatón nem nyerte el a közönség tetszését, gyakorlatilag megbukott és a párizsi átütő sikere után jött igazán divatba). Olyan nagy sztárként, idolként tartották számon, hogy 1872-ben egy amerikai turnén a gázsija százezer dollárra rúgott! Titkának tartották a remek hangszerelési technikáját, melyet Wagner és Brahms is csodált.

Tizenhat operett szerzőjeként emlegetik, s ezek közül tizenötnek Bécsben, a Theater an der Wienben volt az ősbemutatója. Az egyetlen kivétel épp az Egy éj Velencében, amelyet Berlinben vittek színre 1883. október 3-án, Strauss vezényletével, mert ő összekülönbözött az osztrák igazgatóval. A mű számtalan feldolgozást élt meg az évek során, készült belőle magyar film is Cziffra Géza rendezte. Szerepelt benne Gózon Gyula, Gombaszögi Ella és Csortos Gyula. A darab népszerűségére jellemző, hogy 1966-ban itthon rádióváltozatban is műsorra tűzték mégpedig Házy Erzsébet, Zentay Anna, Sándor Judit és Ilosfalvy Róbert főszereplésével, úgy, hogy a prózai részeket színészek (Váradi Hédi, Gombos Katalin, Kállai Ilona, Zenthe Ferenc) játszották.

Kevesen tudják, ezt az operettfelvételt, illetve részleteit szinte minden évben műsorra tűzte a Magyar Rádió. Összesen 23-szor hallhatták a nézők. A teljes felvétel utoljára 1988-ban hangzott fel az éter hullámain.

Az Egy éj Velencében című operett számtalan titkot hordoz magában. Egyes források szerint Strauss részben Sopronban komponálta ezt a művét. A most készülő soproni előadás főbb szerepeiben Szolnoki Tibor, Vadász Zsolt, Domoszlai Sándor, Zsadon Andrea és Teremi Trixi látható.  A produkció a Soproni Petőfi Színház következő évadában felnőtt bérletben magyarul tekinthető meg.