Hírek - 2018. augusztus 9.Az Aida sorsvonatai

Vastag Tamásnak a víz színe, Stéphanie Schlessernek egy választása a szerelem és a család között, Füredi Nikolettnek az érzelmek megélése, Szomor Györgynek a mesékbe, legendákba vetett hite. Mondatvarázslatra utaztunk az Aida című musical szereplőivel. Elton John - Tim Rice művét bérletszünetben szeptember 21-én, 22-én és 23-án láthatja a közönség a Soproni Petőfi Színházban.

Az Aida című musical tavalyi barlangszínházi bemutatója Pataki András rendezésében alaposan beleégett a nézők és az egész szereplőgárda lelkébe. Nem csak a várakozáson felüli fogadtatás és hatalmas siker miatt, hanem azért is, mert szinte mindenkinek az életében nyomot hagyott az előadás, a történet, amely sorsvonatként száguldott végig gondolatokban, emlékekben, érzelmekben, pályafutásokban.
 

A Radamest alakító Vastag Tamásnak egyik legkedvesebb része a műből, amikor Radames és Aida beszélgetnek a núbiai király lányának a szülőfalujáról. Ekkor azt mondja a hadvezér, ott egész más színe van a víznek. Mire Aida azt válaszolja: nem, itt van más színe a víznek. Vastag Tamás szerint ez a párbeszéd is azt mutatja, nem ártana a mai világban is figyelembe venni bármilyen ítéletalkotáskor, hogy minden csak viszonyítás kérdése. Kinek hol van az itt és az ott, miközben mindannyian máshonnan érkezünk, sokfelé tartunk. S attól, hogy a víz színét másképp látjuk, még megérthetnénk egymást. Így kevesebb konfliktus, háború lenne a világban.
 

Az Aidát megformáló Stéphanie Schlessernek egy régi döntése jutott az eszébe.

- Amikor először olvastam a szövegkönyvet, rögtön úgy éreztem, hogy Aida részben már bennem van. Persze, nem mint hercegnő, hanem az a szerelem, amivel ő küzd. Évekkel ezelőtt majdnem ugyanezt éltem át. Szintén választanom kellett a szerelem és a családom között. Szóval, Aida sokat jelent nekem, mert így meg tudom mutatni a nézőknek és a családomnak is, hogy mennyi mindenen mentem keresztül, amikor fiatalabb voltam. Aida helyzetében az tűnik feloldhatatlannak, ha fenntartja a kapcsolatát az "ellenséggel", akkor önző marad és elveszti a családját, ha pedig a családot választja, akkor szerelmével együtt egy része is vele hal... - mondta az énekesnő, aki szerint mindenki magára ismerhet egy ilyen képtelennek tűnő döntéshelyzetben.

Füredi Nikolett számára különleges Amneris szerepe, mert 2007-ben a magyarországi ősbemutató rendezője, Szurdi Miklós felkérte, hogy ő formálja meg a hercegnőt, ám épp ekkor megkereste a Budapesti Operettszínház, hogy legyen Elisabeth a készülő nagyszabású produkciójukban. Utóbbit választotta, ám tíz év után nagy örömére ismét találkozhatott Amnerissel.

- Fejet hajt mások szerelme előtt, igazából kegyelmet gyakorol felettük, s talán a főszereplőkön kívül ő hozza a legnagyobb áldozatot ebben a darabban – foglalta össze gondolatait szerepéről Füredi Nikolett, aki szerint a műben Amneris sorsa, tartása példát is adhat, hogy az érzelmeket, szenvedélyeket nem lehet kényszeríteni, megválasztani, csak megélni. Azok jó és rossz oldalával együtt. Akár a hétköznapokon.

A Zosert megformáló Szomor György szintén óriási népszerűségnek örvend a musicalrajongók között.

-Jó hinni a mesékben, legendákban, ilyen történetekben, mert tanulhatunk belőlük és ezek által is gazdagabbá  válhatunk. Az Aida túlzás nélkül az egyik legerősebb hatású és erejű mű az örök, mindent legyőző szerelemről, a megfejthetetlen emberi kapcsolatokról, gyarlóságainkról, egymáshoz való viszonyainkról. Érzelmekről, önfeláldozásról, találkozásról, igazi szenvedélyes ragaszkodásról, életre-halálra szóló döntésekről szól ez a darab számunkra és számomra is a mai napig. Feszegeti a rejtélyeket, keresi a határokat, s mindezt időtlenül teszi, hiszen az ember nem változik - összegezte Szomor György.

A  meghívott énekesek mellett a soproni teátrum társulata, a teljes Sopron Balett, Oberfrank Péter vezetésével a produkció zenekara és kórusának tagjai is nagy erővel készülnek az őszi sorozatra. A díszlettervező-koreográfus Szakál Attila, a jelmeztervező Húros Annamária. A musical bekerül a soproni színházban a középiskolás/egyetemista, valamint felsős bérletébe.

Fotók: Torma Sándor