Hírek - 2018. június 15.VB-lázban a társulat

A soproni színház társulatának focit kedvelő tagjai a nyári munkák mellett is figyelnek a labdarúgó világbajnokságra. Melyik ország lesz a világbajnok, hová húz szurkolóként a szívük és mi a helyzet a meglepetésekkel? Erről kérdeztük őket.

Pataki András, a színházat működtető a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója egyértelmű választ adott: Németország minden kérdésben a favoritja. Szerinte meglepetésként a trófeát is ők nyerik majd.

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője nagy Bayern München drukker és ő is a németeknek szurkol. Úgy érzi, megnyerik a kupát is. Szerinte a német foci fegyelmezettségében, a munkához való hozzáállásban, dinamikájában, céltudatosságában, a pontos, taktikus, erőteljes játékában olyan, mintha koreografálná őket egy mester. Szerinte hasonlít az ő stílusok a táncosokéhoz. Munka nélkül nincs eredmény. Meglepetésnek várja Costa Rica-t, mert mindig akadnak olyan gárdát, amelyek kitörhetnek az esélytelenségből, ismeretlenségből, még akkor is, ha nehéz csoportba kerültek. Arra pedig külön kíváncsi, hogy a videóbíró alkalmazása milyen hatással lesz a mérkőzésekre, azoknak kimenetelére.

Pomezanski György, a soproni teátrum kreatív tanácsadója, a legendás riporter, a Duna Televízió egykori alelnöke Brazíliának szurkol, mert a futballt, mint igazán szép játékot ők képviselik a sportág történetében. Spanyolországot tartja végső esélyesnek, s meglepetésként várja a belga tizenegy szereplését, talán még győzhetnek is szerinte.

A népszerű újságíró nosztalgikus emlékszik vissza arra, ahogy 1954-ben rádión hallgatta a berni világbajnoki döntőt, amikor Magyarország 3:2-re kikapott Németországtól. Ő erre így emlékszik a bukás után, az akkor átélt élményei alapján: "A szomszédomban egy sérült focista lakott, s amikor a németek erős bírói segédlettel berúgták az utolsó gólt, a mankóját belevágta a nagy üvegablakba. Összetörtek az álmaink. A cserepeket máig nem lehetett összerakni. Azóta ott a vakablak!"

Katona Imre, a Soproni Petőfi Színház vezető dramaturgjának is a múlt jutott eszébe a mostani világbajnokságról. Így fogalmazott:

"A focivébé igazi világünnep. Láz, izgalom, versengés. Valóságos harc, aminek békés haszonélvezői a nézők mind az öt kontinensen, származástól és világnézettől függetlenül. Ennek a négyévente megismétlődő harcnak egy-egy pillanata örökre az emlékezetünkbe ivódik. Számomra például örök emlék az 1978-as argentínai vébé kezdő mérkőzése, amit éppen mi vívtunk az argentin válogatott ellen. Úgy tűnt azon a meccsen, hogy kapásból megverjük az otthoniakat, és győznünk lehetett volna jogosan. Csak hát a bíró… Azt a vébét egyébként maguk az argentinok nyerték Maradonával az élen. De az első, felejthetetlen mérkőzésen mégis Törőcsik volt a legjobb. Történelmi idők. Még történelmibb idő: az 1954-es világbajnokság Svájcban. Az NSzK elleni döntőt Szepesi közvetítette, és a hosszabbítás végén már zokogott. Gyászba borult az ország. Feldolgozhatatlan volt számunkra, hogy a világelsők nem mi vagyunk."

Katona Imre  a mostani mezőnyből Argentínának, Brazíliának és az esélytelen Lengyelországnak drukkolok. Szerinte a döntőt, bizonyos korábbi tapasztalati sémák alapján Németország fogja játszani Oroszországgal.

Savanyu Gergely színművész Angliáért szorít és leendő világbajnokként nézi őket, de ha ez még nem tartogatna meglepetést, akkor felhívja a figyelmet Egyiptom csapatára. Kezdésként a házigazdák csoportjába sorsolták őket, de szerinte kitörhetnek onnan.

Horányi László színművész szereti a latinos, mediterrán focit, a temperamentumot, ezért a portugáloknak drukkol, ám azt látja az erőviszony alapján,az argentinokat ünneplik majd végső győztesként. S, ha kellene egy meglepetést kiemelnie, ő Izlandra voksolna.

Ács Tamás színművész szerint Németország nyeri a trófeát, az ő csapatuknk is szurkol és a meglepetés gárdák közé sorolja Angliát és Oroszországot.