Németh Ervin Petőfi-anzikszok Képeslapok Petőfi elkallódott levelesládájából

Az anziksz – képes üdvözlőlap, többnyire az adott hely nevezetességeinek rajzos, később fényképes ábrázolatával. Az 1870-es évek tájékán jött divatba. A most közszemlére tett Petőfi-anzikszok tehát egytől egyig hamisítványok. Vagy mégsem? Döntse el ki-ki maga.

Három képeslapköteget emelünk ki a Petőfi család elképzelt levelesládájából: az első kötegnek adhatnánk a Vándorévek címet, ezek az anzikszok Aszódról  és Sopronból kelteződtek. A második köteg lapjai, amelyek Koltóról indulhattak volna útjukra, a Megállapodás címmel foglalhatók össze. A harmadik köteg, az Elszakadás Mezőberényből tudósít arról a pillanatról, amikor utoljára van együtt a Petőfi család.

S van még egy különös, soha el nem küldött képeslap – de titkának felderítése arra a 45 perces tantermi színházi előadásra vár, amikor a diákok találkozhatnak vele.

Az előadás különlegessége, hogy két részből áll:

Az első részben három színész emel ki az "elkallódott" levelesládából néhány anzikszot (képes levelezőlap), amelyeket akár Aszódról, Sopronból, Koltóról vagy Mezőberényből is küldhetett volna a költő beszámolva a vele történtekről. A három színész - Papp Attila, Molnár Anikó és Marosszéki Tamás - játékával meg is eleveníti a történéseket.

A második részt minden diák önmaga alakítja úgy, hogy saját ideje és igénye szerint felkeresi a színház honlapját, ahol a Színházi nevelési program füle alatt rátalálhat A legeslegutolsó anziksz című feladatsorra, amely játékok segítségével, az adott diák gondolkodását is megmozgatva vezeti el őt Petőfivel kapcsolatos új ismeretek és élmények felé. A feladatok között számos olyat is találhatnak az érdeklődők (középiskolások és felsősök, valamint pedagógusok egyaránt), amelyek jól használhatók a tanórai munkában vagy akár az érettségire készülve is.

(A feladatlap letölthető közvetlenül innen a kiemelt címre vagy a bal oldali képre kattintva.)

Az előadások

március 26. 15.00 Berzsenyi, Sopron
április 9.   8.00 Handler, Sopron
    9.00 Handler, Sopron
április 23.   8.00 Roth, Sopron
    9.00 Roth, Sopron
  10.00 Roth, Sopron
  11.00 Roth, Sopron
április 25. 15.00 Berzsenyi, Sopron
május 3.   9.00 Hild, Győr
    9.55 Hild, Győr
május 10.   8.00 Handler, Sopron
    9.00 Handler, Sopron
  10.00 Handler, Sopron
  11.00 Handler, Sopron
május 14.   8.00 Széchenyi, Sopron (Liszt központ)
    9.00 Széchenyi, Sopron (Liszt Központ)
  10.00 Széchenyi, Sopron (Liszt Központ)
  11.00 Széchenyi, Sopron (Liszt Központ)
május 15.   8.55 Hunyadi Gimn., Csorna
    9.55 Hunyadi Gimn., Csorna