Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok kamaraelőadás

A II. világháború végén járunk. Budapest ostrom alatt. Ezekben a bizonytalan időkben választja menedéknek az elhagyott villát egy szökött katona, és egy üldözött lány. A villát nem hagyhatják el, hiszen az egyenlő a biztos halállal. Marad tehát a szoba ahol nem mást , mint a játékot választják. Így történhet meg velük az, hogy bár nem lehet a házat elhagyniuk, akár a foglyoknak, mégis szabaddá tudnak válni.

És itt mindent szabad! Minden irányból kezdik megközelíteni, megismerni a másikat. Eleinte mindenki védi saját magát. Azt, hogy honnan jött és miért van éppen most ezen a helyen, ebben a szobában. Amire azonban nem számítanak, hogy az ártatlannak hitt játékokkal a saját belső félelmeik, kicsinyességeik, világról alkotott véleményük, az emberekbe vetett hitük is felszínre kerül. Így játszanak ők: nagy kedvvel viruló arccal és olykor maró gúnnyal valamint kendőzetlen őszinteséggel egymással, egymásért.

A játékokat csak az ostrom tudja megszakítani, néhány pillanatra mely emlékezteti őket a kívül tomboló háborúra. Marad nekik a remény, melyen keresztül ott pislákol a túlélés fénye. A remény. Az ami marad nekik a játékon kívül. Hiszen legyen bármekkora zajos és pusztító a vihar, akkor is lesz  újra tiszta az ég. Csak azt nem tudjuk meddig tarthat ez a vihar az életünkben.

Mi történhet ha két ember – rajtuk kívülálló okok miatt – menekülni és bujkálni kényszerül egy villában? Mi az a pont amikortól megbíznak egymásban? Mit kérhetünk számon a másik ember múltjából? Ítélkezhetünk-e a másik múltjában elkövetett a  hibák miatt? Karinthy Ferenc darabja  ezen kérdésekre is próbál válaszokat adni.

Fotók: Szvatek Péter

SZEREPLŐK

LÁNY Szemerédi Bernadett

FIÚ    Havasi Péter

 

ALKOTÓK

KELLÉK       Kosár Anna

JELMEZ      Tóth Klaudia

FÉNY            Veres Gábor

HANG           Bali Árpád

SZÍNPADMESTER        Schumann Róbert

DÍSZLETTERVEZŐ        Szvatek Péter

RENDEZŐ  Janka Barnabás

Az előadás a Déryné Program hozzájárulásával valósul meg.

Az előadás kedvezményes jegyára a Déryné  Program hozzájárulásának köszönhető.

Szereplők:

Előadások:


  • 2022. szeptember 23. péntek 19:00 - GYIK Rendezvényház - Bérleten kívüli