Kálmán Imre A cigányprímás operett

Az operett szüzséje

Az operett középpontjában Rácz Pali, a híres cigányprímás áll, akiért bomlanak a nők, hegedűjátékával elbűvöli a világot: hangszere lázba hozza a világvárosokat. Bárói rangot kap, mint Báró 13. Rácz Pali.

Szerelem szövődik egy pesti gyáros leánya és a prímás között. A család ellenzi a kapcsolatot. Szakítanak. Hegedűjét ideje korán szegre akasztja. Sikeres impresszárió válik belőle. Kiváltképp cigánykörnyezetének művészeit foglalkoztatja. Megházasodik, családot alapít. Egy lánya ­– Sári ­– és egy fia ­– Laci ­– születik. Feleségét korán elveszíti.

Sári lánya emancipált ifjú hölgy. Szívesen dolgozik együtt apjával az ügynökségen. Biztosan komoly üzletasszony válik majd belőle. Laci fia szintén muzsikus akar leni, nagyszerű hegedűjátékos, a Zeneakadémiára jár. Apja ellenzi ezt a szárnyalást. Az improvizálást tartja csak igazi zenélésnek. A kottát nem szereti. Minden erejével lebeszéli a fiát. Nevelt lányának, Juliskának ugyanúgy megtiltja, hogy a művészi pályát válassza, és azt, hogy énekesnőként színházhoz szerződjön. Juliska énekesnő szeretne lenni. Hogy vágyait elérje, titokban iskolába jár, hogy jó zenei képzést kapjon. Báró 13. Rácz Pali máshogy gondolja: "Mi szeretjük a művészeket, de művészek mi nem akarunk lenni soha." Ezzel a szemlélettel előre megjósolható a konfliktusok sorozata.

Megjelenik a köztiszteletben álló párizsi ügyvéd, Cadeau mester, és egy fellépésre hívja az öreg Ráczot egy nagy ünnepségre Párizsba. A vendéglátó Estragon gróf, Massilia volt királya. A gróf nemcsak I. Napóleon excentrikus ükunokája, hanem az időközben megözvegyült Irinyi grófnő kérője is. A grófnő pedig nem más, mint Terézia, Rácz Pali ifjúkori szerelme. A konfliktusok tetőpontjához érünk, amikor mindenki megérkezik Estragon gróf palotájába. Irinyi grófnő magával hozza unokaöccsét, Gastont, aki újra összetalálkozik Sárival.

A báli közönség és a család legnagyobb megdöbbenésére Báró 13. Rácz Pali lemondja a koncertet. Azt állítja, hogy túl fáradt muzsikálni. Pedig fiát, Lacit akarja bemutatni a hozzáértő közönségnek. Félreteszi elveit, és még élete „nagy segítőjét és társát”, a fantasztikus sztradivárit is odaadja Laci fiának. Unszolja, hogy a fiatalember vállalja el a koncertet. A siker óriási.

A megoldást néhány hónappal később Rácz Pali házában találjuk meg. A várva várt hepiendnek már semmi sem áll útjába.

Szereplők:

Sári, a lánya – Iván Gál Judit
Gaston, az unokaöccse – Dénes Viktor
Estragon gróf – Rupnik Károly
Francois de Codeau – Vághelyi Gábor
Feri – Nagy Gábor

Alkotótársak:

Díszlet – Manfred Waba

Előadások:


  • 2021. június 6. vasárnap 19:00 - Petőfi Színház - Bérleten kívüli
  • 2021. június 6. vasárnap 15:00 - Petőfi Színház - Bérleten kívüli
  • 2021. június 5. szombat 19:00 - Petőfi Színház - Bérleten kívüli
  • 2021. június 5. szombat 15:00 - Petőfi Színház - Bérleten kívüli
  • 2021. június 4. péntek 19:00 - Petőfi Színház - Bérleten kívüli

Kapcsolódó galéria