TÁNCFÓRUM - A nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes Ember az embertelenségben táncszínházi előadás

TÁNCFÓRUM

A Táncfórum a Pendelyes Kulturális Egyesület és a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. közös rendezvénye, helyszíne a Soproni Petőfi Színház. Évadonként négy néptáncszínházi előadást láthatnak a nézők, az idei évad keretében Kós Károly előtt tisztelgett a székelyudvarhelyi Udvarhely Néptáncműhely október 22-én. Január 20-án, hétfőn a nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes érkezik Ember az embertelenségben című produkciójával. Sepsiszentgyörgyről jön a Háromszék Táncegyüttes február 11-én a Tiszta című előadásával, s utolsóként a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes és a Sopron Táncegyüttes közös műsora Kányádi Sándor emlékét idézi meg március 16-án. 

Az Ember az embertelenségben című táncszínházi előadásról

A 20. század emberpróbáló történései nyomot hagytak Európán. A Kárpát-medence népei, ezen belül magyar, székely és csángó közösségek szellemi, lelki épségét tépázta meg a háború. Emberi sorsok pecsételődtek meg a vér, a veszteség és a gyász alatt. Szűkebb környezetünkben, családjainkban személyes emlékeket őrzünk ezekből az időkből. Az egyszerű, mindenkori emberek közt van, aki sorsának meghatározó fordulataira nem kíván emlékezni, aki nem szívesen vall a borzalmakról, de olyanok is akadnak, akik éppen a veszteségből megerősödve építették újra életük morzsáiból a jelent, és adták tovább bizakodással az életbe vetett örök hitet gyermekeiknek, leszármazottaiknak.

Előadásukkal azok előtt szeretnének tisztelegni, akik az életüket adták a hazájukért, családjukért, embertársaikért és nem utolsó sorban azért, hogy gyermekeik egy jobb világban éljenek, példát mutatva emberségből, bátorságból, hazaszeretetből, kitartásból, hitből.

 

Az együttes táncosaiAdorjáni Orsolya, Bende Szende, Biró Ervin, Chiricuta-Péterfi Adrien, Dobai Katalin, Forai Tünde, Fülöp Eszter, Gagyi Lóránt, Kinda Boglárka, Magyari Emőke, Nagy-Keresztesi Tamás, Nagy-Keresztesi Zsuzsa, Puskás Árpád Attila, Ritziu Ilka Krisztina, Siklodi Csaba, Stefán Bencze, Szász Lóránd

Énekes: Etel-Samu Imola
Tánckarvezető: Mészáros Zoltán
Igazgató: Benő Barna Zsolt

Az Ember az embertelenségben címet viselő táncelőadás olyan képeket rajzol a tánc, a zene és a beszéd színpadi nyelvén, amelyek megidézik a hadba vonulók és az itthon maradottak életérzéseit. A színpadi események nem akarnak az elmúlt század dokumentarista krónikásaiként beszámolni a háborús eseményekről, céljuk a történelem kiszolgáltatottságában élő ember felé közelítés. Az irodalmi szövegtöredékek, a naplórészletek és a vetített képek segítenek személyessé tenni a felmutatott sorsokat. 

Néhány szó a Bekecs Néptáncegyüttesről

A Bekecs Néptáncegyüttes a gazdag néptánchagyományú Nyárádszereda együttese, amelyet a kezdetekkor a helyi és környékbeli fiatalok alkottak. A nyárádszeredai Bekecs mint kulturális egylet, már 1997 óta létezik, ám 2007-től az együttes újraszerveződött, azóta vezetője Benő Barna Zsolt. Nagy hangsúlyt fektetnek az erdélyi táncok és népszokások bemutatására, ugyanakkor más tájegységek táncait és szokásait is előszeretettel viszi színpadra – ötvözve akár más stílusú táncelemekkel.

2007 óta tíz táncelődásuk született, amelyekből az Ember az embertelenségben mellett három jelenleg is repertoáron van: az Esszencia Közép-Erdély táncaiból ad színes válogatást, két mesedarab, a Mátyás király igazságai és a Legendák kertjében pedig a gyerekek számára készült. Emellett a tánckar részt vesz más színházi társulatok előadásaiban is, ahol a hagyományos néptánc mellett a modern vagy kortárs táncstílusok is jelen vannak. A társulat évente több mint kilencven előadást tart Erdélyben és Magyarországon, s olyan városokba és falvakba is eljut, ahol kulturális műsorok csak nagy ritkán láthatók.

Az egyesület a nyárádmenti önkormányzatokkal közösen 2012-ben elindított egy kihelyezett néptáncoktatási programot, amelynek eredményeként jelenleg Nyárádszeredán öt, a környéken huszonegy tánccsoport létezik, és több mint ötszáz különböző korosztályú gyerek és fiatal tanul néptáncot és népdalt a Bekecs égisze alatt.

2014-ben a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny döntőseként átvehették a legjobb határon túli előadónak járó különdíjat. Az együttesünk 2017-től Néptáncszínházként működik.

Az előadás alkotói:

Dramaturg – Prezsmer Boglárka
Díszlet – Csíki Csaba
Jelmez – Cs. Kiss Zsuzsanna
Zenei szerkesztő – Molnár Szabolcs
Látvány, animáció – Ferencz Hunor
Fény, hang – Kovács Andor
A rendező asszisztense – Benő Barna Zsolt
Rendező–koreográfus – Tőkés Csaba Zsolt

Előadások:


  • 2020. január 20. hétfõ 18:00 - Petőfi Színház - Bérleten kívüli