A remény évada A remény évada

A víg özvegy Sopronban dalol

Sopron díszpolgárának, Lehár Ferencnek a legismertebb műve, A víg özvegy nagyoperett több mint száz éve járja diadalútját. A Soproni Petőfi Színház őszi, magyar nyelvű előadását Zsadon Andrea rendezte, aki a játékteret is kialakította.

Hogyan próbálják megmenteni a csődbe jutott országot egy dúsgazdag honleánnyal? Lehár halhatatlan, fülbemászó melódiái, a Villja-dal, a Bamba, bamba gyászvitéz, Grisette-dal-Kánkán, Csak a nő címűek remekül illeszkednek a műfajhoz hozzátartozó humorhoz, romantikához, szerelmi történethez. A társulat előadásában a műfaj sztárjai és nagyágyúi, kedvelt soproni művészei lépnek színpadra. Úgymint Szolnoki Tibor, Füredi Nikolett/Józan Vivien, Domoszlai Sándor, Benedekffy Katalin/Vörös Edit, Ujvári Gergely/Varga Donát, Rupnik Károly/Baranyi László, Zsadon Andrea, Papp Attila, Marosszéki Tamás, Szabó László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Simon Andrea, Savanyu Gergely. Az előadásban kórus is szerepel, táncolnak a Sopron Balett tagjai. A rendező Zsadon Andrea, a játékmester Szolnoki Tibor. A koreográfus Demcsák Ottó. A két karmester Oberfrank Péter és Tassonyi Zsolt. 
 

Az álmok színdarabja

A Soproni Petőfi Színház újabb darabot mutat be a következő évadban Henrik Ibsentől. A Peer Gynt című drámai költemény címszereplője Gál Tamás. Mellette Eperjes Károlyt, Horváth Zsuzsát, Kovács Frigyest, Molnár Anikót, Boráros Imrét láthatják a nézők. A rendező Pataki András.

Peer Gynt állandóan úton van, hogy sehová se kelljen megérkeznie. A felnőtté válás drámája ez, az útkeresésé, az elszalasztott lehetőségeké, a szem elől tévesztett céloké. A darab az „örök kamasz” ember útkereséséről, önmagunk megismerésének nagy kalandjáról szól, s arról, hogy nem lehet félig megélni az élet kínálta helyzeteket, azokban teljes személyiségünkkel – hogy Goethét is ideidézzük –, összes erőink egyesítésével kell részt vennünk. Másképp nem érdemes.


Történelmi csata rockba öntve

Zenta, 1697 címmel új magyar rockopera született tavaly, a vajdasági ősbemutató után Sopronban is megtekinthető az előadás. A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/Demeter Helga, Szomor György, Savanyu Gergely,Wischer Johann, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt látható.

Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, a Ghymes együttes alapító tagjának művét Pataki András rendező állította színpadra. A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült előadás tisztelegni kívánt az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben.


Barátságaink csonkig égő gyertyái

A gyertyák csonkig égnek című világsikerű Márai Sándor műből készült színpadi játékot láthatják a nézők a Soproni Petőfi Színház stúdió színpadán, a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A két főszereplő: Szilágyi Tibor és Szélyes Ferenc.

A barátság, a hűség és az árulás örök, mély, helyenként talán megválaszolhatatlan kérdéseit feszegeti Márai Sándor nagyszerű, világsikert aratott regénye, A gyertyák csonkig égnek. Két életút, egy találkozás, egy éjszaka, amikor előtör a múlt, az érzelmek, vádló és védekező monológok pedig úgy hullámoznak, csapkodnak, mint a tenger. Mi történt negyven éve egy fontos napon? Mit kell tisztázniuk egymással, amikor indulatoktól, leszámolási vágytól sem mentesen mindig elfogynak és csonkig égnek a gyertyák? Két remek színművész: a Kossuth-és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész Szilágyi Tibor és a Jászai-díjas Szélyes Ferenc alakítja majd az előadás főszerepeit.


Stabat Mater a feltámadás jegyében

A világ talán leghíresebb művéből készült himnusz a Stabat Mater, erre az alkotásra készít fúziós elemeket előtérbe helyezve koreográfiát Demcsák Ottó, a Sopron Balett következő évadbeli bemutatójaként. A produkció érdekessége lesz, hogy a tervek szerint a második részben Alekszej Batrakov klasszikus stílusú történetvezetéssel csatlakozik ehhez a témához.

A Stabat Mater siralomének, amely Szűz Máriának a keresztfa mellett átélt fájdalmáról szól, egyike a legismertebb középkori műveknek. Közel száz szerző zenésítette meg, ezek közül talán a legnépszerűbb Pergolesi munkája, de kedveltek, Antonio Vivaldi, Joseph Haydn, Franz Schubert, Gioacchino Rossini, Liszt Ferenc, Antonín Dvořák, Karol Szymanowski, Francis Poulenc, Dohnányi Ernő feldolgozásai is. A Sopron Balett és a St. Pölten-i Európaballett látványos, közös előadással készül a remény évadára.
 

A padlás generációkat köt össze

A padlás című félig mese-félig musical zárja a remény évadát. A darab ősbemutatója 1988-ban volt a Vígszínházban. A Presser Gábor- Sztevanovity Dusán-Horváth Péter alkotói hármas műve azóta számos magyar teátrum műsorán szerepelt. A generációkat összekötő történet, a slágerré vált dalok: Fényév távolság, Örökre szépek, Szilvásgombóc, Enyém a pálya, mind vonzó színházi élményt kínál a nézőknek.

 

A teljes műsor:

Felnőtt bérlet:

Lehár Ferenc: A víg özvegy (nagyoperett)

Henrik Ibsen: Peer Gynt (drámai költemény)

Szarka Gyula- Szálinger Balázs: Zenta, 1697 (rockopera)

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek (színpadi játék)

Stabat Mater (táncmű)

Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter: A padlás (félig mese, félig musical)


Középiskolás bérlet:

Henrik Ibsen: Peer Gynt (drámai költemény)

Szarka Gyula- Szálinger Balázs: Zenta,1697 (rockopera)

Stabat Mater (táncmű)

Dés László-Nemes István-Bőhm György-Korcsmáros György-Horváth Péter: Valahol Európában (musical)


Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter: A padlás (félig mese, félig musical)

+ regisztráció alapján választható: Johnny háborúja, Semmi, A magány változatai


Felsős bérlet:


Dés László-Nemes István-Bőhm György-Korcsmáros György-Horváth Péter: Valahol Európában (musical)

Semmi (monodráma)

Elekes Dóra - Németh Ervin: A muter meg a dzsinnek - színházi nevelési előadás (tantermi színház)

Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter: A padlás (félig mese, félig musical)

Alsós bérlet:

Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack (zenés magyar népmese) – A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciója

Arany János: Jóka ördöge - a Csavar Színház és a Soproni Petőfi Színház előadása

Tücsöklakodalom – Szarka Gyulának és zenekarának gyermekkoncertje


Ovis bérlet:

Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack (zenés magyar népmese) – A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciója

Tücsöklakodalom – Szarka Gyulának és zenekarának gyermekkoncertje

Veres András: Kelekótya haramiák - a Ziránó Bábszínház előadása


Bérletszünet:

Lehár Ferenc: A víg özvegy (nagyoperett)

Dés László-Nemes István- Bőhm György-Korcsmáros György-Horváth Péter: Valahol Európában (musical)

Rejtő Jenő: Rejtő-kabaré plusz – meglepetés-szereplőkkel (kabaré)

Rákosi Viktor: Elnémult harangok – a békéscsabai Jókai Színház vendégjátéka (színmű)