Babits Mihály Jónás könyve tantermi színház

Számtalan anekdota szól arról, hogy a már súlyos beteg Babits írás közben gyakran megmosolyogta, kikacagta csetlő-botló hősét. Az előadás ezt a mosolyt igyekszik megidézni. Mert mit is csinálhatnánk mást, amikor Jónásban önnön kicsinyességünkkel, kisszerűségünkkel, a megoldandó feladat előli menekülésünkkel, a jól-rosszul felépített életünk kényelméhez való önző ragaszkodásunkkal szembesülünk. Ki ne rühellné a prófétaságot?

Sokféleképpen értelmezték az elmúlt évtizedekben ezt a verset, amely erős vízióban mutatja be a feladat elől elbújni igyekvő, majd felelősségére rádöbbenő próféta magányosságát. Az előadó, Ács Tamás színművész úgy gondolja, hogy Babits Mihály alkotása olyan örökérvényű értékeket megmutató mű, amely mindazoknak szól, akik szeretnék megismerni a kényelmes gyávából küldetéses hőssé nemesülő emberi lélek mélységeit.

Az előadást mozgásszínházi elemek teszik teljessé. Ezek megalkotásában Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, a Sopron Balett vezetője segítette az előadót.
 

(A Soproni Petőfi Színház színházi nevelési előadása középiskolásoknak)

::::::