Hírek - 2017. március 30.My Fair Lady: Taps a sajtótól

Jó hangulatú sajtónapon találkozott a My Fair Lady című musical stábja az újságírókkal, tévésekkel, rádiósokkal a Soproni Petőfi Színházban. Az országos és helyi médiumok képviselői láthattak először részleteket a darabból, a taps tőlük nem maradt el. A premier április 1-én lesz.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója a színpadon beszélgetett a bemutatóra készülő színészekkel, akik nagyon várják a soproni közönséggel való találkozást. A premier azért is különleges, mert a teátrum történetében még soha nem szerepelt a My Fair Lady műsoron. A nézők várakozása is érzékelhető, a produkció szombati startjára minden jegy elfogyott.

A soproni és a szolnoki színház együttműködésének köszönhetően Radó Denise egymás után két helyen is megrendezhette a My Fair Lady című musicalt. Még nem fordult elő vele olyan, hogy egy futó darabját újra megrendezze, ez is izgalmas feladat számára. Azt viszont hozzátette, a színészek személyisége, az itteni stáb összetétele miatt biztos, hogy más lesz a soproni előadás, mint a szolnoki.

- Egyszer majdnem eljátszottam pályafutásom során Elizát, de ez nem valósult meg. Hálás vagyok a sorsnak, hogy rendezőként találkozhattam a darabbal. Igazi ékszerdoboz ez a színház, csodálatos emberekkel, büszke lehet mindenki a társulatra - mondta Radó Denise, aki honlapunknak korábban arról is beszélt: nem szükséges maivá tenni, modernizálni ezt a musical. Vélekedése szerint aktuális a mondanivalója klasszikus keretek között is, mert ez tényleg egy klasszikus, örök érvényű történet.

Szolnoki Tibor Higgins professzor szerepét alakítja. Ahogy megfogalmazta: abszolút nem olyan a jelleme, mint a szerepe. G. B. Show Pygmalion című remekműve alapján közelít a figurához, amelynek terheit, igazságait szeretné megmutatni színészként.

Kisfaludy Zsófia, aki Eliza Doolittle-t, a virágáruslányt játssza az előadásban, csodálatos feladatnak, nagy kihívásnak tartja, hogy találkozhatott ezzel a szereppel. Ajándék számára a produkcióban való részvétel. Gyönyörű, egyben nehéz dalokat kell énekelnie egy olyan szórakoztató musicalben, amelynek több, mélyebb mondanivalója is akad, és tartalmaz számára drámai pillanatokat.

Mikó István Alfred P. Doolitle-t alakítja. A  színművész pályafutása során még nem alakította ezt a szerepet, és boldog, hogy ez épp Sopronban történik meg vele. Annak külön örül és szép ajándéknak tartja: a soproni előadásban a lányát Kisfaludy Zsófia alakítja, akinek édesanyjával, Hűvösvölgyi Ildikóval a mai napig sokat játszik együtt.

- Azt mondja Higgins  a darabban, hogy ez az ember - Doolitle- a legeredetibb moralistája Angliának. Talán azért, mert kimondja, ami a szívét és a lelkét nyomja mindig - hangsúlyozta a színművész.

Zsadon Andrea Mrs. Pearcet formálja meg, és elmondása szerint izgul a bemutató előtt, mert több szempontból is érdekes ez a szerep számára. A soproni nézők ugyanis eddig mindig énekesként láthatták, most azonban prózai szerepkörben lép színpadra. Szeretne bemutatni egy olyan házvezetőnőt, aki jogot formál arra, hogy belebeszéljen egy férfi életébe, miközben mellette van, és szolgálja őt rajongással, nyesegetve jellembeli vadhajtásait. 

Nagy Gábor számára nagy visszatérés ez a darab. Tizenöt évet játszott a leghűségesebb városban, négy igazgató alatt dolgozott.  Most újból találkozhat a közönséggel, Pickeringet alakítja a musicalben. Azért is érdekes ez a feladat számára, mert annak idején Valló Péter vezetése alatt már aláírt szerződése volt erre a szerepre, ám a bemutató akkor nem valósult meg. Most ez is teljesült a pályafutása során. Mint mondta, mindig új társulattal kezdett el dolgozni az elmúlt évtizedekben a városban. Nemrég megnézte a Macbeth című előadást, s szerinte a mostani stáb kitűnő erőkkel rendelkezik, örül annak, hogy velük együtt újból találkozhat a nézőkkel.

Mrs. Higginsként Horváth Zsuzsa lép színpadra a produkcióban. Ő a sajtó képviselőinek arról is beszélt, ezt a darabot a musicalek Csárdáskirálynőjének tartja. Már találkozott a pályafutása során Kaposvárott a My Fair Ladyvel, és nagyon szereti ezt a művet. Neki olyan emlékek jutnak eszébe a szerepéről, hogy azt mindig egy-egy társulat nagy prózai színésznője vagy prózai szerepet átvett szubrettje játszotta. Ebből a szempontból nagy élmény volt számára Miskolcon Máthé Éva alakítását látni. Akkor fogalmazódott meg benne, szeretné eljátszani ezt a szerepet. Radó Denise-zel már dolgozhatott együtt, és nagyon örül annak, hogy most ez megismétlődött.

Savanyu Gergely Freddy szerepét formálja meg. Ahogy megfogalmazta: számára is nagy találkozásokról szól ez a darab és a most készülő produkció. Radó Denise-zel és Kisfaludy Zsófiával egymásra hangolódva remekül, emlékezetesen dolgozták végig a próbafolyamot. Fél szavakból, pillantásokból értették egymást. Zsadon Andrea pedig énektechnikailag segített neki sokat.

A médiumok képviselői három jelenetet láthattak a darabból és tapssal jutalmazták a stábot.

Interjúk honlapunkon a szereplőkkel:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/749-kacagni-es-gondolkodni.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/748-bolondos-szerelem.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/750-szolgalni-szeretettel.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/743-my-fair-lady-a-szobor-lelke.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/742-my-fair-lady-atlepni-a-korlatokat.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/741-my-fair-lady-hajra,-eliza!.html

 

Eliza Doolitle, virágáruslány – Kisfaludy Zsófia - Radó Denise rendező - Alfred P. Doolitle, csatornatisztító – Mikó István
Mrs. Pearce, Higgins házvezetőnője – Zsadon Andrea - Henry Higgins, a fonetika professzora – Szolnoki Tibor - Eliza Doolitle, virágáruslány – Kisfaludy Zsófia
Radó Denise rendező - Mikó István és Savanyu Gergely
Pickering ezredes – Nagy Gábor - Mrs. Higgins – Horváth Zsuzsa - Mrs. Pearce, Higgins házvezetőnője – Zsadon Andrea
Alfred P. Doolitle, csatornatisztító – Mikó István - Freddy: Savanyu Gergely


My Fair Lady

(musical két részben)

Szövegét és verseit írta: Alan Jay  Lerner
Zenéjét szerezte: Frederick Loewe
George Bernard Shaw színművéből és Gabriel Pascal „Pygmalion” c. filmjéből adaptálva
Az eredeti produkció rendezője: Moss Hart
Fordította és színpadra alkalmazta: Schwajda György


Szereplők:

Henry Higgins, a fonetika professzora – Szolnoki Tibor
Pickering ezredes – Nagy Gábor
Alfred P. Doolitle, csatornatisztító – Mikó István
Eliza Doolitle, virágáruslány – Kisfaludy Zsófia
Mrs. Pearce, Higgins házvezetőnője – Zsadon Andrea
Mrs. Higgins – Horváth Zsuzsa
Mrs. Eynsford–Hill – Szőcs Erika
Freddy, a fia – Savanyu Gergely
Harry – Sárdy Zoltán
Jamie – Major Zsolt
George, kocsmáros / Charles, komornyik – Farkas Tamás
Lord Boxington – Horváth László
Lady Boxington – Simon Andrea
Első csavargó – Ács Tamás
Második csavargó – Papp Attila
Harmadik csavargó – Kiss Norbert

További szereplők:

Csernus Anita, Horváth Renáta, Sasvári Krisztina, Szabó Barbara Szofia, Szalai Dóra, Szlúka Brigitta,
Bolla Bence, Füsi Zsolt, Horváth Dávid, Rovó Péter, Szalai Ákos

Munkatársak:

Közreműködik a produkció énekkara és zenekara

Zenei vezető, karmester – Oberfrank Péter
Karmester – Tassonyi Zsolt
Korrepetitor – Sárdy Barbara
Korrepetitor – Sági Balázs
Koreográfus – Sebestyén Csaba
Koreográfusasszisztens – Demcsák Ottó
Díszlet- és jelmeztervező – Csík György
Ügyelő – Horváth Dávid
Rendezőasszisztens – Simon Andrea

Rendező – Radó Denise


A Színház a MY FAIR LADY c. musicalt a Tams-Witmark Music Library, Inc. (560 Lexington Avenue, New York, NY 10022) céggel kötött szerződés alapján mutatja be.

 

 

 

Fotók: Torma Sándor