Hírek - 2017. március 25.Álmos legendája Tatabányán

Meghívták az Álmos legendája című táncművet a Tatabányai Tavaszi Fesztiválra március 26-án. A Sopron Balett produkciója a Vértes Agorájában látható este hét órakor.

Az Álmos legendája a Soproni Petőfi Színház tánctagozatának, a Sopron Balettnek a legemlékezetesebb bemutatója volt  tavaly tavasszal. A stáb tíz perces vastapsot kapott a premieren. Szarka Gyulának, a Ghymes együttes Kossuth-díjas alapítójának, Szálinger Balázs József Attila-díjas költőnek és Demcsák Ottó Harangozó-díjas táncművésznek az alkotása az országos érdeklődést váltott ki, mert a magyar őstörténetről még nem született táncmű.

A produkció nyáron Pápán is vendégszerepelt, majd Szarvason az V. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon díjakban is mérhető sikert ért el. Szarka Gyula zeneszerzői különdíjat kapott az új zenemű megalkotásért. Az Álmos szerepében akkor látható Bolla Dániel a legjobb férfi táncművésznek járó elismerésben részesült. Mindemellett a zsűri a produkciónak ítélte oda a leglátványosabb táncjátéknak járó díjat.  A fesztivál eddigi történetében másodszor fordult elő, hogy egy előadás három szakmai díjat nyert.

A Nemzeti Táncszínház meghívására a Millenárison is megtekinthető volt Álmos legendája, ott mutatták be az előadás zenei anyagából készült cédét is nagy vastaps közepette.

A produkcióban színpadra lép a teljes Sopron Balett, kiegészülve a Sopron Táncegyüttes tagjaival.