Hírek - 2017. január 21.Dankó legendája

Véget ért az a mesterkurzus, melyet Alekszej Batrakov a Saransk City Ballet igazgatója tartott a Sopron Balettnek egy hétig. Záróprodukcióként Gorkij Izergil anyó című elbeszélése alapján Dankó legendájának történetét táncolták el a résztvevők.


A Soproni Petőfi Színház és az oroszországi Szaranszkban található Jausev Állami Zenés Színház 2015 nyarán kötött együttműködési megállapodást a leghűségesebb városban.

A partnerség többek között vendégszereplések szervezéséről, koreográfusok, balettmesterek és rendezők kölcsönös cseréjéről, koprodukciók létrehozásáról szól. Ennek keretében egy éve Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője Németh Ervin dramaturg kíséretében járt Szaranszkban. A Harangozó-díjas táncművész és koreográfus mesterkurzust tartott az orosz együttesnek. Az egyhetes látogatás keretében Németh Ervin pedig orosz nyelven mutatta be a soproni színház négy éve működő színházi nevelési programját a meghívottaknak. Viszonzásként Alekszej Batrakov most januárban tartott klasszikus alapokon nyugvó kurzust Sopronban.

- A magyar fiatalok rendkívül alázatosan és nagy intenzitással vettek részt a foglalkozásokon. Az orosz táncosok tudása a klasszikus alapokban rejlik, más stílusban kevésbé erősek. A Sopron Balett tagjai viszont a klasszikus és a modern tánctechnikai elemeket is jól bírják. Remek volt velük a munka - mondta Alekszej Batrakov, akitől megtudtuk: a mesterkurzus elején a testudat felmérésére helyezték a hangsúlyt, a táncosok improvizatív módon készítettek mozgássorokat. Ezután tértek rá a fő feladatra: egy tárgy, gondolat, helyzet milyen érzéseket szül az emberben, hogyan viszi ezt át a mozgásba, s miként születhetnek meg a saját kompozíciók, belső történetek. Ennek megértése, követése, összegzése volt a cél, Gorkij elbeszélését felhasználva,  Szergej Rahmanyinov zenéjére. A szakember szerint így közös munka eredményeként készülhetett el a 20 perces koreográfia, amellyel lezárták az egyhetes munkát.

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője örült annak, hogy sikeres, eredményes kurzus ért véget. Elégedett volt a soproni táncosok teljesítményével. Főleg annak tudatában, hogy a Diótörő produkció nagy játszási sorozata után dolgozott a társaság. Ahogy megfogalmazta: az új impulzusok, alkotói erők is segítik a csapat fejlődését, gazdagítják a művészi gondolatokat. Ezért is szeretné a szaranszki együttműködést továbbfejleszteni, akár közös produkciók létrehozásával is.
 

Fotók: Torma Sándor