Hírek - 2016. december 6.Szamóca Aranymetszésben

Aranymetszésben látja a mesterségét. Szerinte a képesség önmagában semmit nem ér és fontosak a jó időben érkező tanítók, az útravalók. Izgalmas, különleges portrébeszélgetést láthatnak a nézők Eperjes Károllyal színházunk honlapján. A Szamócaként ismert művész Pomezanski Györgynek vall hitről, színészetről, az 1956-os forradalomról és természetesen Széchenyiről is.

Folytatódnak a portrébeszélgetések színházunkban. Ha rákattintanak honlapunkon a színházi magazin részre, akkor már láthatják is Pomezanski György mély, őszinte, érdekfeszítő interjúit vezetőinkkel, színészeinkkel, táncosainkkal, vendégművészeinkkel.

http://www.soproniszinhaz.hu/szinhazi-magazin.html

Eperjes Károly Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című komédiájában Fortunatót játszotta nemrég nagy sikerrel a soproni teátrumban.  A produkció a Pesti Magyar Színházzal együttműködésben jött létre és a Kossuth-díjas művész örült annak, hogy újból visszatérhetett szülőföldjére, hiszen ő a közeli Hegykőn született.

 

Tanítványok, Eldorádó, Hídember

A 62 éves Eperjes Károly, népszerű nevén Szamóca jelenleg a Pesti Magyar Színház művészeti tanácsadója és a kaposvári egyetem tanára.  A magyar színház és filmművészet meghatározó személyisége. Neki a legfontosabb filmje az életében a Hídember, amelyre két és fél évet készült.  A legkedvesebb számára a Tanítványok és a Glamour, a leghíresebb pedig az Eldorádó. A közönség által legnézettebb kultikus alkotások, amelyekben szerepelt a Csapd, le csacsi! A nagy generáció, A turné, a Legényanya, a 6:3 és az Uramisten.  A legnagyobb sikerű karakterszerepe Schorm hadnagyként a Redl ezredesben volt. Színpadi szerepei közül nagyon közel állnak a szívéhez olyan előadások, mint A hetvenkedő katona, a Strepteese, a Tartuffe és a Moliére. Hízott és fogyott már 23 kilót is egy-egy szerepért. Az 1980-as évek közepén az egyik legnagyobb amerikai filmes szaklap így cikkezett róla: „Ami Amerikának Robert de Niro, Nyugat-Európának Depardieau, az Kelet-Közép-Európának Eperjes."