Hírek - 2016. szeptember 29.Csillagfiúk vagyunk

A csillagfiú című zenés mesejátékot láthatják a nézők gyermek bérletes előadásként a Soproni Petőfi Színházban október 3-tól. Oscar Wilde műve alapján a Zentai Magyar Kamaraszínház készített hatvan perces előadást, a rendező Kálló Béla.

Kálló Béla a tavaszi zentai bemutató előtt elmondta: ez a történet mindenkinek szól, s benne  a varázslat és a valóság szétválaszthatatlan egységet alkot, miközben egy erkölcsi tanmesét is hordoz. Úgy véli, mindannyian csillagfiúk vagyunk, csak eddig nem így hívtuk magunkat. Összművészeti produkciót szerettek volna létrehozni, amelyben a színházművészet mellett fontos szerep jut a zenének, a táncnak és a képzőművészetnek.

A történet szerint létezik egy fiú, aki a csillagokban születettnek mondja magát. Gyönyörű szép, csupán a szíve kemény. Gőgjével sokakat megbánt maga körül, hogy aztán nagy utat bejárva – átkon, varázslaton, nehéz próbákon keresztül –, felismerve a megbánás, az együttérzés és a szeretet értékét megértse: a külső szépség lélek nélkül semmit sem ér. Útja végére érve megtanulja, mi a különbség valóság és látszat, igazi szeretet és álságos kedveskedés, ember és tükörképe között. A rátarti, oktalan és kegyetlen gyermekből érett, önmagával számot vetni tudó felnőtt lesz, aki már képes önmagán kívül a másik embert is tisztelni és szeretni.

Az alkotók szerint Oscar Wilde meséje különösen aktuálisnak hat napjainkban, amikor a külsőségek egyre inkább elvonják a figyelmet a valódi értékekről.

A mesejátékban színpadra lép Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert és Virág György. A darab szövegét Oláh Tamás alkalmazta színpadra, és az ő nevéhez fűződik a dalszövegek megírása is. Az előadás zenéjét Bakos Árpád szerezte, a jelmezeket Pešić Aleksandra tervezte, a koreográfia pedig Varga Krisztina munkája.