Hírek - 2016. szeptember 26.Vendégelőadásokkal is ünneplünk

Nagyszabású programsorozattal ünnepli szeptemberben és októberben a soproni teátrum, hogy a város közgyűlése 25 évvel ezelőtt határozott arról, megalapítja a településen az önálló Petőfi Színházat.

A születésnapot ebben az évben már elkezdte ünnepelni a színház, magyar évadot zártak a nyáron, a most ősszel kezdődő szezonban pedig színes programokkal tisztelegnek a jubileum előtt.

Az ünnepi események keretében szeptember 26-án a Magyar Állami Operaház érkezik a Figaro 2.0 című előadással a leghűségesebb városba. Másnap a Grace és Gloria című darabot láthatják a nézők Sólyom Katalin és Füsti Molnár Éva főszereplésével. Hova jut a nő? címmel Varga Kata-Lina önálló estjét tűzi műsorára a teátrum szeptember 28-án. Latinovits Zoltán halálának negyvenedik évfordulója alkalmából Pálfy Margit előadóestje vendégeskedik az intézményben. A Kussoltat a sors című összeállítás szeptember 29-én tekinthető meg. A Zentai Magyar Kamaraszínház is köszönti a jubiláló színházat, Szép Ernő Május van, tisztelt úr című produkciójukkal jönnek a leghűségesebb városba szeptember 30-án.

A hagyományos Teátrumi Színözönt is ebben az időszakban rendezik meg Sopronban. Az évad legjobb alternatív és amatőr színházi előadásainak és társulatainak a bemutatkozása október 1-jén lesz a színházban.

A nézők a komlói Súgólyuk Színház Család ellen nincs orvosság című komédiáját, az érmihályfalvi Móka Színjátszó Csoport Bányavirág című produkcióját, a Körmendi Kastélyszínház Társulat Csehov-komédiák című darabját és a győri Rév Színházi és Nevelési Társulat De mi lett a nővel? című férfimeséjét tekinthetik meg. Utóbbi társulat ezzel az előadással nyerte el az idei Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját. 

 

Ajánlók:

 

Grace és Gloria

szeptember 27. (kedd) 19 óra - Soproni Petőfi Színház

Írta: Tom Ziegler
Fordította: Zimmermann Claudia
Díszlet – jelmez: Tresz Zsuzsa

Szereplők:
Grace - Sólyom Katalin Jászai-díjas
Gloria - Füsti Molnár Éva Jászai-díjas
(A Pécsi Nemzeti Színház művészei)
Rendező: Füsti Molnár Éva Jászai-díjas

Hogyan adunk számot életünkről? Miért vagyunk ezen a világon?
Nincs ember, akit ne foglalkoztatna ez a kérdés, hiszen életünk minden percében ott ólálkodik körülöttünk az elmúlás.
Grace-t, az idős parasztasszonyt nemrég engedték ki a kórházból. Gondozója Gloria, miután elhagyta New Yorkot és egy sikeres állást, most önkéntes ápolóként érkezik hozzá. Kettőjük történetét mondja el az ismert amerikai író, miközben a néző önfeledten nevet az élet abszurd helyzetein.
Egy humorral teli megható történet a hitről, életről és halálról.
A Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség nívódíjával kitüntetett előadás.

Az előadás regisztrációs jeggyel látogatható, melynek ára 100 Ft.

 

Hova jut a nő?

szeptember 28. (szerda) 19 óra - Soproni Petőfi Színház

Varga Kata-Lina önálló estje a TÉKA együttes zenéjére

Zenés, táncos előadás nő és férfi kapcsolatáról, szerelemről és házasságról – a magyar parasztbiblia és népmesék szövegei, valamint népdalok és népballadák felhasználásával, a Téka együttes zenéjével. Ahogy a történet halad a múltból a mába, a poézistől a hétköznapok felé, a gondolatoktól az érzékekig, úgy keveredik költészet és mese, dal és zene, komédia és tragédia. A gondolat és a beszéd meghosszabbított kifejeződése a dal, a zene és a tánc.

Szerkesztő–rendező: Bíró Gyöngyi, Jacques Dutoit és Varga Kata-Lina

Az előadás regisztrációs jeggyel látogatható, melynek ára 100 Ft.


Kussoltat a sors

szeptember 29. (csütörtök) 19 óra - Soproni Petőfi Színház

Pálfy Margit színművész Latinovits Zoltánnak emléket állító, Kussoltat a sors című önálló estjével idézi fel a művész születésének 85., halálának pedig 40. évfordulóját.
Ady Endre, Alföldi Jenő, Csoóri-Kósa, Csoóri Sándor, Csurka István, Déry Tibor, József Attila, Juhász Ferenc, Nagy László, Simonyi Imre, Utassy József, Veress Miklós, Zelk Zoltán és Zombor Béla verseit és prózáit fogja össze Pálfy Margit, művészi hitvallásának erejét és sodrását is elemi erővel bemutatva.

 Szerkesztő–rendező: Szokoly Tamás

 Az előadás regisztrációs jeggyel látogatható, melynek ára 100 Ft.
 

Szép Ernő

Május van, Tisztelt úr…

szeptember 30. (péntek) 19 óra - Soproni Petőfi Színház

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

Az 1900-as évek elejének világába invitálja a közönséget az előadás, amely Szép Ernő három egyfelvonásosának (Május, Kávécsarnok, Tűzoltó) érzelmesen abszurd helyzeteit mutatja fel. Az író figuráit egyszerűen nem lehet nem szeretni, szélsőségesen életunt vagy éppen életigenlő magatartásukban hasonlítanak egymásra: a boldogság utáni vágy és az ajtón kopogtató szerelem mindhárom történetben felsejlik.

Főbb szerepekben: Dévai Zoltán, Gnädig Kornélia m. v., Lőrinc Tímea, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert, Virág György

Rendező: Mezei Kinga (Jászai-díjas)


Az előadás regisztrációs jeggyel látogatható, melynek ára 100 Ft.

 

TEÁTRUMI SZÍNÖZÖN

Október 1.  - Soproni Petőfi Színház                  

 

11 óra:

Ray Cooney

Család ellen nincs orvosság

A komlói Súgólyuk Színház előadása

A kétfelvonásos komédia színhelye egy nemzetközi orvoskonferencia. Főhőse egy nős neurológus, aki élete legfontosabb előadására készül, miközben megjelenik a tizennyolc éve nem látott szeretője, aki most tér vissza szerelmük gyümölcsével. Nem hiányozhat a gyanakvó feleség s a mindent magára vállaló hűséges barát sem. Mindebből pedig kikerekedik egy fergeteges komédia, tehát a nevetőgörcsoldót senki ne hagyja otthon!

 

Szereplők: Dr. Wehovszki-Barbarics Diána, Fehér Attila, Bárdos Alíz, Harka Jenő, Schneider Angéla, Tóth Zsolt, Kosztolányi Zoltánné, Deleznyák Balázs, Tomán Veronika, Stemler Zsolt, Wágner Béla, Tibay Győző

Rendező: Fajcsi Ferenc

Az előadás regisztrációs jeggyel látogatható, melynek ára 100 Ft.


15 óra 30 perc:

Székely Csaba

Bányavirág

Az érmihályfalvi Móka Színjátszó Csoport előadása

Székelyföldön kétszer nagyobb az öngyilkosságok aránya, mint egész Romániában. Senki nem tudja, miért. Az ő világukban a Nap hamarabb nyugszik le. Minél hamarabb, annál jobb. Ilyen környezetben játszódik a Bányavirág, és ebben él az egykori bányász, Vajda Iván, aki a bánya bezárása óta reményvesztett munkanélküliként éli mindennapjait. Hozzá hasonlóan kiutat keres szűkebb környezete is – mindenki a maga módján. A darab fekete humora segít a nézőnek abban, hogy a saját életét megfelelő távolságból szemlélje. Segít neki felébredni abból a keserű álomból, amibe a szereplők belepusztulnak.

Szereplők: Iván –Varga István, Mihály – Kecskés Zoltán, Ilonka –Boros Emőke Blanka, Irma –Felvinczi Erzsébet, Illés – Musteán Sándor

Rendező: Szabó János

Az előadás regisztrációs jeggyel látogatható, melynek ára 100 Ft.


17 óra 45 perc:

Csehov-komédiák

A Körmendi Kastélyszínház Társulat előadása

Három Csehov-egyfelvonásos (Leánykérés, A dohányzás ártalmasságáról, Medve) – az erőteljes helyzetkomikumot a finoman felsejlő csehovi humor árnyalja.

Szereplők: Jóna Andrea, Orbán Cintia, Szép Dániel, Vörös Attila
Rendező: Balázs László

Az előadás regisztrációs jeggyel látogatható, melynek ára 100 Ft.

 


20 óra:

De mi lett a nővel?

A győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat előadása

Az előadás Kiss Csaba azonos című drámáját használja kiinduló anyagként. Egy nőről és három férfiról szól a történet, amelyben a férfiak próbálják felfejteni, hogy mi lett „A NŐ”-vel – a képzeletben megjelenő, az elérhetetlen vagy éppen a megtarthatatlan lénnyel. Apró történetszilánkokon keresztül mesélik el a reménytelen szerelem és csalódás stációit.

Szereplők: Aljosa – Szántó Dániel, Gyabkin – Nagy Zsolt Zsozsa, Jura – Balla Richárd, Irina – Bálint Betty

Rendező: Korányi Bálint

Az előadás regisztrációs jeggyel látogatható, melynek ára 100 Ft.