Hírek - 2016. április 17.Álmos legendája: katarzis színpadon és azon túl

A közönség alig akarta leengedni a színpadról az Álmos legendája című táncmű stábját a tegnap esti premieren a Soproni Petőfi Színházban. Hosszú percekig zúgott a vastaps, többen felállva, bravó kiáltások közepette ünnepelték a szereplőket a zsúfolásig megtelt nézőtéren. Katarzist élhetett át a publikum.

Hatalmas várakozás előzte meg a bemutatót, hiszen a magyar őstörténetről még nem készült táncmű. Szarka Gyula, a Ghymes együttes Kossuth-díjas alapítója, Szálinger Balázs József Attila-díjas költő és Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, táncművész alkotása, a Sopron Balett bemutatója a Sopron Táncegyüttes tagjainak közreműködésével országos érdeklődést váltott ki.

Színházi szakemberek, táncművészek, újságírók, városvezetők ültek a nézőtéren. Természetesen eljött Szarka Tamás, a mű zeneszerzőjének testvére is.  A közönség köreiben ott volt Szigethy Gábor színháztörténész, rendező, egyetemi tanár és  Balogh Tibor dramaturg, kritikus, mindannyian gratuláltak az előadáshoz.

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere szintén elismeréssel szólt a produkcióról, kiemelve azt, hogy a tánctagozat jelenlétével új távlatok nyíltak meg a színház társulata előtt, amely jó utat választott a közönséghez.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója örült a nagy érdeklődést kiváltó bemutatónak, és megköszönte az alkotóknak, a közönségnek, hogy igazi ünnepi hangulatot varázsoltak a színházba.

Demcsák, Ottó, Szarka Gyula és Szálinger Balázs is gratulált a darabot színpadra állító stábnak, kiemelték azt a hatalmas munkát, amelyet elvégzett a társulat, és reményüket fejezték ki, hogy más városokba is eljut a darab. Az már bizonyos, hogy a nyáron Szarvason és Pápán is látható lesz az előadás. 

A premier szünetében nyílt meg a Soproni Fotóklub Álmos legendája című kiállítása, ezt Demcsák Ottó ajánlotta a közönség figyelmébe.