Hírek - 2015. április 1.A revizor: elrajzolt világ

Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című komédiáját mutatja be a Soproni Petőfi Színház április 11-én. A rendező Pataki András. A próbákba bepillantva összeállításunk második részében Horváth Zsuzsa, Savanyu Gergely, Ács Tamás és Zalányi Gyula beszél a szerepeikről.

Különb lenni másoknál
ANNA ANDREJEVNA, a polgármester felesége – Horváth Zsuzsa (Jászai- és Déryné-díjas)

– A polgármester feleségének viselkedési formáit az mozgatja, ami általában mindenkiben megfogalmazódik manapság: meg akarja mutatni magát, különb szeretne lenni másoknál, ezzel is bizonyítva fontosságát. Az érvényesüléshez, az általa  vágyott urizáláshoz ő olyan eszközöket választ, amelyek nem követendőek. Rendkívül nagyravágyó, önző, uralkodik a családján, gőgös, lenéz másokat. Engem minden színpadi figurában az érdekel, mik a mozgatórugói, hogyan került lelkileg, mentálisan ilyen helyzetbe. Ezt is megpróbálom megmutatni. Pályafutásom fontos állomása ez a szerep, amely épp a fentiek miatt nagyon összetett.

Fájdalmas vicc
BOBCSINSZKIJ, helyi földbirtokos – Savanyu Gergely

– Ez a karakter hasonlít ahhoz, amit Az elveszett levél című darabban alakítottam. Abban is Ács Tamással játszottunk párost, most is vele alakítjuk a feltörekvő kisembereket. A darabban mindössze egy betű a különbség a nevünk között. Bobcsinszkij az a figura, aki nagyon szeretne feljebb kerülni a társadalmi ranglétrán, de ő túl lent van ahhoz, hogy bármilyen nagy álma lehessen. Különösen a cári Oroszországban. A hatalmasságok között forog, és közben elhiszi, hogy ezáltal ő is azzá válhat, bekerülhet oda, ahová mindig vágyott. Ahhoz viszont, hogy ez teljesülhessen, ő valóban kisember. Mindemellett ez a figura a fájdalmán keresztül válik hihetetlenül viccessé.

Kisszerű vágyak
DOBCSINSZKIJ, helyi földbirtokos – Ács Tamás

– Örülök annak, hogy Az őrült naplója után megint egy Gogol figura bőrébe bújhatok. Nagyon izgalmas a munkafolyamat. A világirodalom egyik leghíresebb duójának egyik tagját játszom, viszonyukat a rivalizálás és a határtalan szeretet kettőssége mozgatja. Dobcsinszkij szerepével megpróbálom megmutatni a kisemberek csetléseit-botlásait, harcait, nagyravágyásait. Nemcsak a figura komikus vonásai fontosak, hanem ezeknek a kishivatalnokoknak a belső törekvései, álmai, vágyai, melyek éppolyan kisszerűek, mint ők maguk.

Emberi érdekszövetségek
ZEMLJANYIKA, főgondnok – Zalányi Gyula

– Nem abból indulok ki, hogy mit szeretnék megmutatni a szereppel, hanem azt, mit akart az író. Gogol sebészi pontossággal alkotta meg ezt az örökérvényű művet, az ő törekvését kell képviselnem a szerepemmel a darabban. Azt, amit ő üzenni akart. Elrajzolt világ szereplőit mutatja meg számunkra, tűélesen. Akkor erősödik ez meg, s válik valósággá, ha meg tudjuk tölteni belső tartalommal a figurákat. A rendező élessé tesz, felnagyít, kiemel – eközben és így lesz az egész realitás. A kapzsiság, az irigység, a besúgás, a feljelentés, a hazugságok művészi szintre emelése, az emberi érdekszövetségek szövevényes hálója mind olvasható A revizorban. Nekünk csak meg kell mutatni ezt. Sebészi pontossággal.

Nyikolaj Vasziljevics Gogol
A REVIZOR
komédia két részben

Szereplők:
SZKVOZNYIK-DMUHANOVSZKIJ, polgármester    ‒    Horányi László
ANNA ANDREJEVNA, a felesége    ‒    Horváth Zsuzsa (Jászai- és Déryné-díjas)
MARJA ANTONOVNA, a lányuk    ‒    Molnár Anikó
ZEMLJANYIKA, főgondnok    ‒    Zalányi Gyula
LJAPKIN-TYAPKIN, járásbíró    ‒    Galkó Balázs
HLOPOV, tanfelügyelő    ‒    Farkas Tamás
SPEKIN, postamester    ‒    Pintér Gábor
BOBCSINSZKIJ, helyi földbirtokos    ‒    Savanyu Gergely
DOBCSINSZKIJ, helyi földbirtokos    ‒    Ács Tamás
HLESZTAKOV, pétervári hivatalnok    ‒    Papp Attila
OSZIP, a szolgája    ‒   Sárdy Zoltán
HÜBNER, járási orvos; ABDULIN, kereskedő  ‒  Orbók Áron
UHOVJORTOV, rendőrkapitány,     ‒   Horváth László
SZVISZTUNOV, rendőr; VENDÉGLŐI SZOLGA   ‒  Lénárt László      

Valamint: Csernus Anita, Lukácsi Laura, Szalai Dóra, Tiszolczi Lilla, Bolla Dániel, Füsi Zsolt, Szeles Tamás

Dramaturg: Solténszky Tibor
Zene: Lajkó Félix
Díszlettervező: Pataki András
Jelmeztervező: Szélyes Andrea
Színpadi mozgás: Demcsák Ottó (Harangozó-díjas)
Fény: Kovács Ferenc
Ügyelő: Szarka László
Rendezőasszisztens: Simon Andrea

Rendező: Pataki András