Hírek - 2014. november 20.Jön István király

Sík Sándor István király című tragédiáját láthatják a nézők november 22-én (szombaton) Sopronban bérletes előadásként a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Az Evangélium Színház produkcióját Pataki András rendezte, a főszereplő pedig Pelsőczy László, aki a kultikus magyar Szörényi-Bródy rockoperában az István, a királyban a címszerepet formálta meg.

Sík Sándor örök érvényű műve a soproni színház idei évadának egyik legfontosabb kérdéséről szól: kik vagyunk, honnan jöttünk, hol a helyünk a világban. Ezt hangsúlyozta Pelsőczy László is.
A népszerű színész három évtizeddel ezelőtt játszhatta el Budapesten, a Királydombon István király szerepét. A rockoperában királlyá koronázták, most pedig Sík Sándor tragédiájában már az idős uralkodó szerepét formálja meg.
- Azt hiszem, az országban egyedülálló, hogy ilyen nagy ívű szerep így végigkísérheti egy színész pályafutását, életét. István sorsát a színpadon a koronázástól a haláláig követhetem. A klasszikussá vált rockoperától eljutottam Sík Sándor nagyon mély tartalmú, elgondolkodtató művéig, amely a király utolsó napjairól szól. Arról a benne dúló harcról, hogy kinek adja a koronát: Orseolo Péternek vagy Vazulnak. Kit válasszon utódjául, a keresztényt vagy a pogányt? - mondta Pelsőczy László az előadásról.