Hírek - 2014. október 24.Siker Az elveszett levél

- Igazi színházi téttel bíró előadás Az elveszett levél című darabunk. A soproni közönség nyitottságának köszönhetően sikerült egy újabb nagy lépést tennünk, hogy ne csak a nézőszámunk, hanem a művészi színvonalunk is emelkedhessen ezzel a bemutatóval. Az pedig külön öröm számunkra, hogy az ifjúsági közönségünk nagy lelkesedéssel nézte végig a produkciót, s remekül fogadta az itthon kevésbé ismert, európai hírű román játékstílust - mondta Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója Caragiale örök érvényű és ma is aktuális művéről.

Az előadás soproni premierje azért is bizonyult érdekesnek, mert a politikáról, az érdekharcokról, az emberi gyarlóságról szóló, 1884-ben íródott román komédia bemutatója egy nappal az önkormányzati választások előtt volt.
- Véletlenül alakult így, de nem bánjuk. Magyarországon ebben az évben három választás volt, így aktualitásában teljes mértékben érvényesnek bizonyult a darab. Béres László rendezőt azért hívtuk, hogy a társulat és a közönség is megismerhessen egy új színházi nyelvet. Amikor két és fél éve elindultunk egy úton, néhányan óva intettek a soproni nézőktől, hogy kevésbé igénylik és nehezen fogadják be a fajsúlyosabb, mélyebb előadásokat. Ennek viszont az ellenkezőjét tapasztaltam meg az elmúlt évadainkban. A soproni közönség értő, igényes és nyitott, ennek is köszönhető, hogy bérletes számunk elérte a tízezret. Érezzük azt, hogy a nézők megszerették a társulatot, s közönségünkből összetartó közösséget kovácsoltak az együtt töltött színházi alkalmak. Ennek a jele az is, hogy Az elveszett levélnek a műsorra tűzése a visszajelzések alapján jó döntésnek bizonyult. Nemcsak a társulatunk, hanem a nézők is igent mondtak arra, hogy emeljük a tétet, legyen mindig beszédtéma egy-egy bemutató, így próbáljunk a közönséggel együtt gondolkodni magunkról, a világról, hiszen ez a színház egyik célja - hangsúlyozta Pataki András.