Hírek - 2021. szeptember 26.Táncválasztó: Harlemtől a keleti gyöngyökig

Harlemben az utcán, s talán Madonna klipjeiben is megsüvegelik azokat a mozdulatokat, melyek felvillantak az érdeklődők előtt, amikor ellátogattak a street jazz bemutatására, majd rögtön szambakirályokká és keringőkirálynőkké válhattak, hogy végül Kelet gyöngyei vigyék el őket egy titokzatos világba, ahol az orientális táncok jelentik a varázsszőnyegek repítő erejét. A Nagy Táncválasztót először rendezik meg Sopronban a Liszt Ferenc Kulturális Központban vasárnap nagyon jó hangulatban. Még a műsorvezetőre, Szőcs Erika színművészre is hatottak a latin dallamok, kipróbálta magát a parketten. A legnagyobb bulit Sipos Ferenc és a Pendelyes gárdája tartotta, fergeteges táncházzá varázsolták az eseményt. A gála ma este hét órakor lesz a Petőfi Színházban, melynek csúcsa a Bolero bemutatása. Beszámoló és néhány fotó a délelőttről.   

Először csatlakozott Sopron az országos Nagy Táncválasztó rendezvényhez. Az egész napos, helyi és környékbeli csoportok bemutatkozásával egybekötött program keretében tíz stílusban regisztráció után ingyenes táncórákon vehettek részt az érdeklődők.  A  balett, esküvői tánc, hastánc, mazsorett, modern improvizáció, modern jazz, néptánc, show tánc/hip-hop, street jazz, tánc aerobic stílusokban nyílt lehetősége az érdeklődőknek, hogy kipróbálják magukat a táncparketten.

A fellépő művészeti csoportokat természetesen elkísérték a hozzátartozók, a drukkerek, s mellettük az érdeklődő közönség is csatlakozhatott a félórás bemutatókhoz. Többeket vonzott egy-egy stílus megismerése. Népszerű volt a modern jazz, a street jazz, a hastánc, a néptánc - a Pendelyes megint kitett magáért - és a klasszikus balett is. Aki eljött a tánc aerobicra, megtudhatta, hogy a gyerekek a legjobban a mondókákra tudják elsajátítani először a ritmusokat, koreográfiákat és utána hihetetlenül gyorsan tanulják meg a lépéseket. Élénk érdeklődés és közönségsiker övezte az orientális táncbemutatót. A Kelet gyöngyei hastáncos csapat fellépésére sokan voltak kíváncsiak. Remek hangulatot, fesztiváli atmoszférát produkáltak a soproni mazsorettesek, s a dinamizmus, az energia pedig jött a Dirty Dance csapatával, akik szintén hosszú tapsot kaptak, s hozták a show-t. A Nagy Táncválasztón találkozhattak a nézők olyan oktatókkal, csoportvezetőkkel, akik az általuk képviselt stílusokban elismert művészek, mesterek, jelentős nemzetközi sikereket értek el fesztiválokon, világversenyeken, színházakban és nagyszabású televíziós műsorokban dolgoztak. Horváth Renáta, a Sopron Balett népszerű tagja is elhozta a csapatát. Ő az Eötvös iskolában tanítja a jövő táncosait, s vele az esti gálán is találkozhatnak a nézők.

A Nagy Táncválasztó keretében a programot színesítve tánckellékeket, ruhákat, cipőket, kiegészítőket felvonultató üzlet tart bemutatót, tévén keresztül a táncot népszerűsítő filmeket vetítenek, s csak ezen a napon a kulturális központban, valamint a színházban Kanyó Bélának, a magyar fotóművészet jelentős egyéniségének képeiből tekinthetnek meg kiállítást a nézők.

Az egész napos program zárásaként a nagyszabású gálát rendeznek este hét órakor a Soproni Petőfi Színházban. A műfaji sokszínűséget felvonultató kétszer negyvenöt perces műsorban a házigazda Sopron Balett mellett, színpadra lépnek a Sankt Pölten Europaballett, a Budapest Táncszínház és a fővárosi PR - Evolution Dance Company táncosai, valamint kiemelt vendégként érkezik Kozmér Alexandra Harangozó-díjas táncművész. Az esemény csúcspontjaként az osztrák együttes előadja Ravel Boleróját. A rendezvényt Michael Kropf, a Pro Kultúra projektmendzsere szervezte.