Hírek - 2017. június 20.A Vadalma kőszegi sikere

Nagy sikerrel szerepelt a Soproni Petőfi Színház Vadalma című előadása a Kőszegi Várszínházban, ahol először vendégeskedett a leghűségesebb város teátruma. A Jurisics vár lovagterme teljesen megtelt a Tóthárpád Ferenc művéből készült produkcióra.

A dráma alapja egy 1997-ben megtörtént, országos visszhangot kiváltó tragikus eset volt. Kőszegen az utca kövére rakott le valaki egy újszülött kislányt a határ menti kisváros szociális gondozójának kapujában. A csecsemőt kivérzett és félig kihűlt állapotban szállították kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni. A lányka a nevét a kisvárostól kapta. Virág - így nevezték el - már nagykorú lehetne. A sírjához azóta is sokan elzarándokolnak, hogy gyertyát gyújtsanak. Az anya utáni nyomozás eredménytelen volt. A  városban élő szerző egy elképzelt történetet írt az eset kapcsán. A mű a kislány születésének előzményébe nyújt pillantást. Egy olyan jövevényébe, aki csak úgy „ érkezett, termett", mint a vadalma.

A darab ősbemutatóját tavaly októberben tartották a soproni teátrum színházi klubjában. A premier rendezője Pápai László volt, aki a színpadra állítás után "félolvasó" színházként határozta meg az előadást.

A kőszegi vendégjáték mindenki számára emlékezetesre sikerült, azért is, mert az érzelmeket felkavaró esetet sokan a mai napig élesen vissza tudják idézni a településen. A rendőrök akkor minden háztartásba becsengettek a nyomozás során, hogy megtalálják az anyát.

A közönség meghatottan és megrendülten élte át a színpadi játékot, majd hosszú percekig tartó tapssal jutalmazta a katarzisért a soproni színészeket: Ács Tamást, Molnár Anikót, Savanyu Gergelyt, Szőcs Erikát és Papp Attilát

Írás az előadásról ezen a linken:

http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/13679/

Papp Attila, Szőcs Erika és Savanyu Gergely
Molnár Anikó
Megtelt a Jurisics vár lovagterme a soproni vendégjátékra
Fotók: Pócza Zoltán