Hírek - 2017. május 23.Zárótaps a tanodásoknak

Zárótaps címmel Andersen, Shakespeare és Babits Mihály műveiből készült évadzáró különleges gála-előadásokkal mutatkoznak be a Soproni Petőfi Színház színitanodájának hallgatói május 27-én a teátrumban.

Az öt éve létrejött színitanoda vezetője Molnár Anikó, a soproni teátrum színésznője, drámatanár elmondta: idén mintegy hetvenen kezdték el különböző csoportokban a foglalkozásokat. Céljuk továbbra is az, hogy kommunikációs, önismereti és színjátszó készség- és képességfejlesztő foglalkozásokat tartsanak a fiataloknak a drámajáték módszerére támaszkodva. Így szeretnék közel hozni őket a színház világához, de nem színészképzést végeznek, csak segítséget adnak a pálya iránt érdeklődőknek is. 

Az 1-4. és az 5-8. osztályosokkal Szlúka Brigitta, valamint Csernus Anita foglalkozott. A gálán a kicsik 11 órától A rút kiskacsa című Andersen meséből készült adaptációt játsszák el, a nagyobbak pedig Hétköznapi varieté címmel rögzített improvizációra épülő jeleneteket mutatnak be a pályaválasztás, a barátság, a szerelem témakörében. Ez a korosztály Csernus Anita koreográfiájával Babits Mihály Fekete ország című versét is feldolgozza a tánc, a mozgás és a költészet nyelvén.

A Molnár Anikó vezetésével dolgozó 15 és 24 év közöttiek csoportja nagyon különleges élményt ígérő produkcióval készül. Az este hat órakor kezdődő előadásukat ugyanis a nézőtéren mutatják be, a közönség pedig ezúttal a színpadon foglal helyet. Így kerül színre olvasatukban – rövidítve – Shakespeare Sok hűhó semmiért című komédiája, amelynek főszerepét, Beatrice-t Németh Vanessza, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) 16 éves tanulója alakítja. Ő először vesz részt a színitanoda foglalkozásain, és  nem titkolt szándéka, hogy a színművészeti egyetemre felvételezik majd, mert kiskora óta érdekli a színház, a színművészet világa. Ezért is készül nagy izgalommal élete első Shakespeare-darabjának szerepére.

A kortalan stílusban és jelmezekben készülő előadás létrehozásában és a csoport egész éves munkájában részt vett Savanyu Gergely színművész is.