Hírek - 2017. március 23.Kacagni és gondolkodni

- Jó figura, ziccerszerepnek könyvelik el, ezért is fontos, hogy az ember megtartsa közben a jellemábrázolás határait. Egy kicsit kacagtató, meg gondolkodtató is legyen, ne billenjen át sehová a mérleg - mondta szerepéről Mikó István, aki Alfred P. Doolitle-t alakítja a My Fair Lady című musicalben a Soproni Petőfi Színházban. A premier április 1-én lesz.

A Jászai Mari-díjas színművész pályafutása során még nem találkozott ezzel a szereppel. Annak külön örül és szép ajándéknak tartja, hogy a soproni előadásban a lányát Kisfaludy Zsófia alakítja, akinek édesanyjával, Hűvösvölgyi Ildikóval a mai napig sokat játszik együtt. Nevetve jegyezte meg: gyakran férjet és feleséget alakítanak különböző darabokban.

- Zsófival nincs sok közös jelenetünk, várom a vele való játékot is. Az általam megformált szemetesnek megvan a magához való esze, bölcsessége, látása és a sajátos gondolatvilága, amire Higgins is azt mondja a darabban, hogy olyan, akár egy filozófus. Persze, azért igyekszik jó helyzetbe kerülni, az előnyöket megtalálni és kicsikarni magának - felelte érdeklődésünkre a népszerű színművész, aki arra a kérdésre, miként látja színházalapító igazgatóként a Sopronban élő és alkotó jelenlegi társulat ötéves munkáját, azt válaszolta: ő nagyon megszerette a rengeteget dolgozó, példamutatóan alázatos és sokoldalú csapatot, amelynek tagjaival kölcsönösen tisztelik egymást, és örömmel játszanak együtt.

A társulat nagy erejének érzi a tánctagozatot, amelynek tagjai a zenés előadásokban, önálló produkciókban való részvételük mellett nem statisztaként dolgoznak a prózai darabokban, hanem megbízhatóan emelik az elődások színvonalát.

Mikó István úgy véli, a kis létszámú társulat további fejlődésének nagyon jót tesz, hogy találkoznak vendégművészekkel, új impulzusok érik őket, és ez kölcsönös. Hozzátette: az mindig más színházteremtő helyzetet, alkotói légkört jelent, amikor egy társulat folyamatosan egy településen él, s ő úgy látja, ehhez most nagyon jó alapok rajzolódtak ki Sopronban. Ezért is jön örömmel mindig a színházhoz, ha hívják.