Hírek - 2017. január 4.Ölni bűn vagy dicsőség?

Embert ölni bűn. Az ellenséget legyilkolni dicsőség. A Macbethben egy olyan kor tárul élénk, ahol a központi szereplő csak katona lehet. A gondolkodó és belátással bíró ember rátéved egy beláthatatlan, de előre meghatározott útra, amely beletorkollik a gyilkosságba, az öldöklésbe – mondta Pataki András rendező William Shakespeare Macbeth című tragédiájának olvasópróbáján a Soproni Petőfi Színházban. A bemutató február 25-én lesz a nagyszínpadon.


A szakember hozzáfűzte: a feloldhatatlan drámai  konfliktus magva, a gyilkosság megítélésének viszonylagossága  itt nem lehet más, mint az ellentétes érzelmek egyidejű megnyilvánulása.

Pataki András kifejtette: a Macbeth értelmezése szerint nem királydráma, hanem a legendák világából átemelt kegyetlen, kitalált, a valóságban nem létező, elképzelt dolog. Ők ezt a fikciót szeretnék megsokszorozni.
 

- Egy képzeletbeli történet tárul elénk, amelyben mintha egy folytonos, végtelen háború szabná a feltételeket. Egy olyan történet lesz ez, amelyet áthat az I. világháború korának hangulata. Nem ábrázoló hűséggel, hanem utalásként. Megidézünk valamit, ami  egy évszázada történt. A Macbethben olyan kor tárul élénk, ahol a központi szereplő csak katona lehet. Seregek vonulnak, tartós háború dúl, de a harcok színtere mögött (a hátországban) a civil világ is működik valahogy. Tudathasadásos, érzékeny, fájó, sajgó  „polgári élet” zajlik, melyre az öldöklés árnyéka vetül – ecsetelte az előadásról alkotott elképzeléseit a rendező.

A produkcióban Macbethet Ács Tamás alakítja, Lady Macbeth szerepében Molnár Anikó lép színpadra. Duncan, skót király Horányi László lesz, Malcolmot Papp Attila formálja meg. Macduffot a Jászai-díjas Kovács Frigyes, Lady Macduffot pedig Szőcs Erika játssza. Banquoként Horváth László, Rossként Savanyu Gergely, Lennoxként Sárdy Zoltán látható. Az első boszorkány bőrébe a Jászai-díjas Horváth Zsuzsa bújik, a második boszorkány Szlúka Brigitta, a harmadik boszorkány pedig  Szalai Dóra lesz.  A további szerepekben Major Zsolt, Farkas Tamás, Simon Andrea, Fajkusz Benedek, Horváth Dávid és Horváth Soma András tekinthető meg. A tragédiában szerepelnek a Sopron Balett tagjai. A koreográfus Demcsák Ottó. A dramaturg Katona Imre, a jelmeztervező Szélyes Andrea, a díszlet Pataki András munkája.

Fotók: Pomezanski György